Obama proglasio nove nacionalne parkove: Zaštićeno blago ili otimačina zemlje?

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Barack Obama u petak je u Teksasu, Nevadi i Kaliforniji proglasio tri nova nacionalna parka i tako za više od 400.000 hektara povećao površinu zaštićenog prirodnog blaga, dok su republikanci njegovu odluku nazvali "potajice izvedenom otimačinom zemlje".

Pozivajući se na savezni zakon o starinama iz 1906., Obama je svojom odlukom utemeljio nacionalne parkove Berryessa Snow Mountain National Monument u Kaliforniji, Waco Mammoth National Monument u Teksasu i Basin & Range National Monument u Nevadi.

Bijela kuća je priopćila da je Obama posegnuo za spomenutim zakonom, koji predsjednicima omogućuje diskrecijsko pravo stvaranja nacionalnih parkova, kako bi proširio postojeće ili proglasio nove nacionalne parkove i parkove prirode i tako zaštitio više od 105 milijuna hektara javnih površina i voda, više nego i jedan predsjednik do sada.

Otimačina zemlje "poput bandita u noći"


Republikanski zastupnik iz Utaha Rob Bishob je kazao da se radi o "krišom izvedenoj otimačini zemlje" što pokazuje da Obamina administracija ne preza ni pred čim kako bi potezom pera zaplijenila zemlju, "poput bandita u noći".

Berryessa Snow Mountain na sjeveru Kalifornije je bogata desecima ekosustava, Basin & Range u Nevadi je područje u kojem su otkrivene crtarije na stijeni tamošnjih Indijanaca stare preko 4000 godina, a Waco je lokalitet u kojima su pronađerni ostaci mamuta.

Bivša prva dama Laura Bush je pak kazala da je proglašenje nacionalnog parka u Wacou, gdje su pronađeni 65.000 godina stari ostaci 24 mamuta, "poseban dan za Teksas".

Pročitajte više