Obama traži veće poreze za bogate, republikanci ga optužuju da pokreće klasni rat

AMERIČKI predsjednik Barack Obama jučer je u  svom tradicionalnom obraćanju Kongresu snažno kritizirao sve osjetniju društvenu i ekonomsku polarizaciju u SAD-u.

"Možemo se zadovoljiti zemljom gdje sve manji broj ljudi živi dobro dok sve veći broj Amerikanaca jedva krpa kraj s krajem ili možemo ponovno uspostaviti ekonomiju gdje svatko dobiva poštenu priliku, svatko pošteno odrađuje svoj dio i svatko igra prema istim pravilima", konstatirao je Obama.

"Ovdje nisu u pitanju vrijednosti demokrata ili vrijednosti republikanaca. U pitanju su američke vrijednosti i mi ih moramo povratiti", poentirao je. Potom je poslao upozorenje svojim konzervativnim oponentima, kazavši kako će se svim snagama boriti protiv loših mjera i politika koje su i dovele do ekonomske krize.

Još jednom je pozvao na potrebu da se uvede takozvano "Buffettovo pravilo", prema kojem bi bogati trebali oporezivani prema većoj stopi od prosječnih zaposlenika. Obećavši da neće dizati poreze za one koji zarađuju ispod 250.000 dolara godišnje, Obama je kazao: "Ako zarađujete preko milijun dolara godišnje, ne bi trebali imati porez manji od 30 posto."

Nije to klasni rat, već zdravi razum


Bila je to očita referenca na Mitta Romneya, koji je upravo objavio kako je zaradio preko 20 milijuna dolara u 2010. godini, a na to je porez plati po stopi od 13,9 posto. "Možete vi ovo zvati klasnim ratom ako hoćete. Mislim da je u redu milijardere tražiti da plate porez barem po istoj stopi kao njihove tajnice. Većina Amerikanaca bi to nazvala zdravim razumom", zaključio je Obama.

Naravno, republikanci su ga odmah dočekali na nož, ocijenivši njegove poruke kako koketiranje s omraženim im socijalizmom. "Obama se u svom govore zalaže za siromaštvo. Najtužnije obilježje njegovog mandata su ti pokušaji da nas podijeli, da se približi jednim Amerikancima blateći druge", ocijenio je guverner Indiane Mitch Daniels.

Pročitajte više