Obilježava se obljetnica stradanja u Berku: "To su bili herojski dani"

Ilustracija: Arhiva

POLAGANJEM vijenaca i paljenjem svijeća u Berku je i danas obilježena tužna godišnjica okupacije tog mjesta u spomen na 2.rujna 1991. godine kada je velikosrpski agresor uz pomoć tadašnje JNA okupirao selo. Ubijeno je 44-ero mještana Berka dok se za 11 mještana još uvijek traga.

Berak je poznat i kao mjesto gdje su počinjeni neki od najstrašnijih zločina tijekom Domovinskog rata. Mještani su ubijani na ulici, po kućama, bacani u bunare te mučeni u logoru koji je uspostavljen nakon okupacije sela. Tijekom okupacije hrvatskog Podunavlja seoska crkva Mučeništva sv. Ivana Krstitelja bila je pretvorena u diskoteku koju je vodio jedan od pripadnika zloglasnih Škorpiona, a za ratni zločin u Berku do sada je podignuta tek jedna optužnica. Da je ratni zločin počinjen u Berku pomalo zaboravljen od državnih institucija, naglasio je i načelnik Općine Tompojevci, Tomislav Panenić koji ističe problem još uvijek nestalih osoba.

"Gledajući sada sa ove današnje perspektive možemo reći da su to bili herojski dani, da se ponovno nalazimo u Berku, ali ono što nas boli su oni kojih nema, čije grobove nismo pronašli i ne možemo ih pokopati dostojno što bi njihove obitelji htjele. Ovom prilikom pozivam sve koji mogu dati neku informaciju da to učine kako bi pronašli mještane koji se još uvijek traže, kako bi u buduće ne samo obilježavali obljetnicu podno spomen obilježja već kako bi im i obitelji mogle odati počast na grobovima."

Početkom srpnja na osječkom Županijskom sudu počelo je suđenje Gojku Eroru koji je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog u Berku 1991. godine.

Eror je posljednjih 11 godina živio na Malti, koja ga je na temelju europskog uhidbenog naloga u ožujku ove godine izručila Hrvatskoj, a on je tijekom ekstradicijskog postupka pristao na izručenje. Optužnica ga tereti da je kao zapovjednik stožera Teritorijalne obrane u Berku s drugim pripadnicima TO od rujna do kraja 1991. u cilju protjerivanja nesprskog stanovništva i stvaranja etnički čistog sela sudjelovao u otvaranju logora te fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila. Kao posljedica toga 44 osoba je ubijena, 12 je pretučeno i zlostavljano, a 11 ih se vodi kao nestali.

Pročitajte više