Obitelj sigurna da je Britt ubijena u Hrvatskoj, Australci se pitaju: Hoćemo li ikad doznati istinu?

Foto: Facebook

NAKON sedam godina Australija zaključuje istragu o smrti Britt Lapthorne (21) čije je tijelo u "raspadajućem stanju" pronađeno 18 dana nakon nestanka u moru kod dubrovačkog predjela Boninovo.

Lapthorne je u Dubrovnik doputovala 17. rujna 2008. godine i odsjela u apartmanu, da bi dan kasnije posjetila diskoteku na Pilama nakon čega joj se izgubio trag. 

Očekuje se izvještaj australskog mrtvozornika

"Hoćemo li ikad doznati što se dogodilo s Britt?", pita se australski 9News, koji piše da hrvatska policija nikad nije rješila smrt mlade Australke. Njeni roditelji, ali i čitava australska javnost, uvjereni su da je Britt ubijena u Hrvatskoj.

Državni mrtvozornik Ian Gray će istragu službeno zaključiti na saslušanju najavljenom za četvrtak u  Melbourneu gdje će pročitati sažetke prijašnjih izvješća Australske federalne policije i MUP-a.

Mrtvozornik će rezultate svoje istrage objaviti kasnije, navodi AAP. Obitelj Lapthorne još uvijek vjeruje da je Britt ubijena i da je njeno tijelo bačeno u more s utezima.

"To je razlog za ubrzano raspadanje njezinog tijela i činjenicu da je ono pronađeno 18 dana nakon nestanka na području velike vidljivosti, gotovo ispred hotela i samo kilometar od kluba," u kojem je posljednji put viđena, izjavio je otac djevojke Dale Lapthorne u 2009. godini.

"Netko je ubio Britt, ali sve i da ga optuže, ništa nam je ne može vratiti"

Mrtvozornik je u početnim fazama istrage potvrdio da je tijelo trebalo isplivati unutar dva, tri dana. AAP piše da je istraga slučaja još uvijek otvorena u Hrvatskoj, ali da obitelj Lapthorne nema povjerenja u našu policiju. No, nisu uvjereni ni da će australski istražitelji uspjeti rasvjetliti smrt njihove kćeri.

"Nismo više ni pretjerano zabrinuti. Ništa nam ne može vratiti našu kći. Možda nikad nećemo dobiti odgovore. Čak i ako netko bude optužen za njenu smrt, nisam siguran da će nam to biti neka satisfakcija. Jedino što želimo je da nam se vrati naša kći, a to ne možemo imati", izjavio je Dale Lapthorn za dnevni list The Australian.

Usprkos brojnim teorijama koje su se provlačile kroz hrvatske i australske medije, naši su istražitelji još 2013. godine zaključili da je smrt djevojke posljedica ''nesretnog slučaja". Obitelj Lapthorne i dalje smatra da to nije istina. 

"Dijelovi njena tijela nikad nisu pronađeni. Ako ih se jednog dana nađe, možda ćemo dobiti neke odgovore. Vjerujemo da je vrlo izgledno da joj je netko oduzeo život. Britt je bila tip osoba koja bi, da ju je netko napao, glasno vikala da je svi čuju", kaže otac stradale djevojke.

Pročitajte više