Objavljeni dokumenti: Lubitz pokušao zavarati FAA, njemački liječnici tvrdili da je potpuno psihički zdrav

Foto: Hina, FAA

AMERIČKA Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (F.A.A.) je 2010. godine propitkivala zdravstveno stanje Andreasa Lubitza koji je u ožujku namjerno srušio avion Germanwingsa sa 150 putnika i članova posade, ali su liječnici u Njemačkoj inzistirali da se on potpuno oporavio od depresije zabilježene u 2009. godini.


Dokumenti koje su američki mediji zatražili putem "Akta o slobodi informacija" (FOIA) otkrivaju dosad nepoznate činjenice o bolesti i liječenju Lubitza, kao i da su američke vlasti dvojile oko izdavanja pilotske dozvole.

Lubitz je od siječnja do listopada 2009. godine liječen s najmanje dva lijeka, Cipralexom i mirtazapine. U tom je razdoblju prekinuo pilotski trening u Lufthansi koji u prosjeku traje dvije godine i nekoliko mjeseci proveo uvježbavajući letenje manjih zrakoplova u lufthansinom centru u Arizoni.

Neobjašnjivo "ne"

Dokumenti sugeriraju da je Lubitz pokušao zavarati F.A.A., na formularu datiranom iz 2010. godine, on je označio ''ne'' u odgovoru na pitanje je li ikad imao ili se liječio od mentalnih poremećaja. Na spisu je kasnije dopisano ''promijenio ne u da".

"Ja ne znam zašto on nije označio da," rekao je New York Times liječnik Warren S. Silberman koji je bio zadužen za ocjenjivanje Lubitzove molbe. 

"On to nije mogao ostaviti praznim, jer se podaci ne bi prenijeli. Ja bih ga savjetova da označi 'da", kaže Silberman o online pristupnici koju je poslao Lubitz i dodaje da je "ne" u "da" najvjerojatnije preinačio liječnik Lufthanse.

"Reaktivna depresija"


Prema novim detaljima iz zdravstvenog kartona Lubitza, on je u travnju 2008. godine prošao liječnički pregled u Lufthansi, a tada je jedino zabilježeno da je u djetinjstvu izveo tonzilektomiju. Samo šest mjeseci kasnije, dijagnozirana je "reaktivna depresija" koju izazivaju stres ili traumatični događaji. "U slučaju Lubitza, promjena životnih uvjeta je dovela do depresivne epizode," piše u ocjeni njemačkog liječnika predanoj F.A.A. zbog čega je u siječnju 2009. započeta psihoterapija uz prateće lijekove protiv depresije. Prema dostupnim podacima Lubitz se u tom razdoblju odselio od svojih roditelja i boravio u školskom kampusu u Bremenu.

Zacrnjeno ime psihologa

U objavljenim dokumentima je zacrnjeno ime psihologa koji je liječio Lubitza, ali je on opisan kao specijalist za psihoterapiju "djece i maloljetnika". "Visoka motivacija i aktivna participacija su pomogle uspješnom završetku terapije," piše u dokumentu koji je liječnik dostavio F.A.A..

Lubitz je nakon liječenja zatražio nastavak treninga u Lufthansi priznavši da je patio od ozbiljne depresije, zbog čega je ponovio sve standardne testove, uključujući liječnički pregled. Da bi nastavio s programom, on je morao završiti školovanje za let s manjim zrakoplovima u Arizoni.
F.A.A. je prvo odbila njegov zahtjev u pismo od 8. srpnja u kojem navodi da "njegova povijest depresije" zahtjeva dodatno izvješće liječnika zaduženog za terapiju.

U dokumentu koji je označen kao certificirani prijevod s njemačkog jezika i koji je Lubitzu omogućio da stekne pilotsku dozvolu i osigura posao kopilota piše da je "ozbiljna depresivna epizoda  bez psihotičnih simptoma u potpunoj remisiji" i da se on "potpuno oporavio, bez ikakvih tragova poremećaja".

Lubitzu je nastavak školovanja odobren 28. srpnja 2010. godine uz upozorenje da će "bilo kakvi novi simptomi ili značajna promjena zdravstvenog stanja" rezultirati zabranom upravljanja zrakoplova.

Pročitajte više