Objektiv: Jakovina to dopušta? "Todorić kao Isus, obično ulje pretvara u ekstra djevičansko maslinovo"

Foto: Objektiv

"IVICA TODORIĆ na vrlo perfidne načine sustavno radi na uništenju hrvatskih uljara i maslinara, a u korist vlastite dobiti. Dakako da mu to ne bi uspjelo da uza se nema submisivne ministre koje ne zanima razvoj zemlje u smjeru stvaranja jednakih mogućnosti za sve njezine građane, već ulagivanje krupnom kapitalu i strah od njegove moći, a na uštrb hrvatskih poljoprivrednika (podaci poznati javnosti). Temeljem podataka proizlazilo bi da Ministarstvo poljoprivrede pogoduje Ivici Todoriću u sektoru uljarstva te da je dosad višestruko oštetilo hrvatske maslinare i uljare, a razmjere te štete znat ćemo tek nakon ulaska u Europsku uniju i bespoštedno slobodno tržište.", početak je teme u današnjem broju dvotjednika Objektiv.

Što "mulja" Todorić?

Prema pisanju Objektiva, priča se već godinama vrti oko igrica vezanih za specifikaciju maslinovog ulja, a cilj tih igrica jest izvršiti pritisak na hrvatske uljare i maslinare da podlegnu uvjetima koje je vezano za specifikaciju maslinovog ulja naumio postaviti Ivica Todorić.

Maslinovo ulje, naime, može se zaštititi zemljopisno ili na temelju izvornosti. No, kako je mala vjerojatnost da će se masline uvoziti s jednog područja i obrađivati na drugom, na nivou Europe od stotinjak ulja koja su zaštićena i jednom i drugom oznakom, 90 posto njih zaštićeno izvornošću jer je logično da tamo gdje se masline uberu, da se tamo prerade, pakiraju i otamo idu na trženje. Hrvatski maslinari i uljari još su prije šest godina krenuli u ispunjavanje zakonskih normi za dodjelu oznake izvornosti, da bi konačno, prije otprilike godinu i pol, podnijeli zahtjev za registraciju oznake izvornosti dalmatinskog maslinovog ulja. No, dan prije isteka roka za prigovore, navodno je prigovor uložila Agrokorova Zvijezda, kaže to predsjednik Zajednice maslinara i uljara Hrvatske, doktor znanosti Ivica Ljubenkov koji je uvjeren da je Zvijezdin prigovor došao nakon roka, ali da je službeno predstavljeno kako je sve u roku.

Todorić, naime, svoja maslinova ulja puni u Istri, u Agrolaguni. Stoga uvjet za oznaku izvornosti po kojem se maslinovo ulje mora puniti na mjestu na kojem je ubrano i obrađeno ne odgovara Ivici Todoriću. Odnosno, da bi zadovoljio uvjete postavljene za dobivanje oznake izvornosti, Todorić bi svoje ulje trebao puniti u Dalmaciji.

"Da Zvijezda hoće, ona bi mogla u dalmatinskim uljarama staviti malu punionicu i puniti to maslinovo ulje poštivajući time specifikaciju za izvornošću i time je čitav problem riješen. No, u tom slučaju, postupak proizvodnje kontrolira neovisno certifikacijsko tijelo koje je ovlašteno od Ministarstva poljoprivrede. Ono kontrolira poštuje li se specifikacija i na kraju sezone točno zna koliko ste ulja otkupili i koliko proizveli. I samo za tu količinu ulja, ukoliko ona odgovara specifikaciji, dobivate dozvolu za stavljanje na tržište”, kaže za Objektiv Ljubenkov. Međutim, punjenje na drugom mjestu između ostalog otežava i kontrolu nad količinom otkupljenog i proizvedenog ulja.

Zvijezda tako primjerice može otkupiti 50 tona maslinovog ulja, a proizvesti 200 tona jer ne postoji kontrola količine. Može uvesti španjolsko ulje po cijeni od dva eura i imati pet eura zarade na njemu. Zajednici maslinara i uljara Hrvatske, kaže Ljubenkov, ne preostaje ništa drugo nego da protiv Ministarstva poljoprivrede koje na različite načine opstruira njihove napore - podignu tužbu .

"Ne samo da je Zvijezdin prigovor na zahtjev došao izvan roka, već je isti odbijen na 4. sjednici Povjerenstva koje odlučuje o oznakama i prigovorima. No, onda se izvukao nekakav članak iz Zakona o upravnom postupku u kojem je Zvijezda pozvana da nadopuni prigovor koji je ionako predan izvan roka. Ministarstvo Zvijezdi to omogućava, a čitav postupak vodi se na osnovi jednog dokumenta kojeg je potpisala pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner. Iz tog je dokumenta razvidno da ni ona ni Ministarstvo ne znaju protumačiti „Pravilnik o uljima od ploda i komine masline“ odnosno deklariranju maslinovog ulja. Gospođu smo na to upozorili putem e-maila, no nije nam ništa odgovoreno”, kaže Objektivu predsjednik Zajednice uljara i maslinara koji  za ništa od ovoga ne bi znao da ga jedan prijatelj iz Ministarstva nije upozorio da pogleda zapisnike sa sjednice. Ljubenkov dodaje kako se dosad ništa nije napravilo po pitanju toga te da se postupak razvlači.

A zašto je hrvatskim uljarima i maslinarima toliko važna oznaka izvornosti na njihovim uljima?

Europska unija najveći je svjetski proizvođač maslinovoga ulja s udjelom od oko 70 posto. Najveći dio tog postotka proizvedu Španjolska, Italija i Grčka, sve zemlje koje su u krizi i koje će svoje ulje nastojati prodati što jeftinije. Hrvatski uljari koji svoje ulje proizvode ručno, a ne industrijski, a zbog čega nikad ne mogu postići tako nisku cijenu, uz takvu konkurenciju na otvorenom tržištu nemaju šanse. Jedina nada su im proizvodi s dodanom vrijednošću. Bez njih mogu sjeći svoje masline.

S druge strane, Todoriću situacija savršeno odgovara jer time mu se otvara mogućnost da od 50 tona otkupljenog uvoznog maslinovog ulja može proizvesti 200 tona hrvatskog maslinovog ulja. Kako? Vrlo jednostavno - miješanjem maslinovog ulja s uvoznim, dosta jeftinijim maslinovim uljem, rafiniranim maslinovim uljem i uljem komine masline, da bi ga takvog na tržište plasirao kao hrvatsko maslinovo ulje.

Zvijezda maslinovo ulje miješala s biljnim!

Objektiv iz povjerljivih izvora doznaje za najmanje dva takva slučaja koje je jedini u to vrijeme ovlašteni laboratorij za analizu kakvoće maslinova ulja ovlašten od strane Ministarstva poljoprivrede (podaci poznati redakciji), otkrio u razdoblju od 2005. do 2008. godine. Naime, analize proizvoda rade se samo kada se javi neki problem, kao što je sada to u slučaju mlijeka. Stalna kontrola izostaje, zato što je ona jednostavno skupa. Državni inspektorat je u zadnjih desetak godina poslao na službenu analizu desetak uzoraka maslinovih ulja, od kojih je nekoliko bilo kemijski i senzorski neispravno, a sigurno tri ili četiri uzorka nisu odgovarala deklaraciji koja stoji na pakovini. Od toga u dva slučaja u pitanju je bilo Zvijezdino ulje koje je maslinovo ulje miješalo s biljnim. Državni inspektorat je dobio analize iz kojih je vidljivo da je ulje patvoreno, no nitko na to nije reagirao.

Objektiv je Državnom inspektoratu uputio upit o tome koliko je uzoraka provjeravano u posljednjih deset godina, u koliko slučajeva su otkrivene nepravilnosti, na koji način su isti sankcionirani, te o kojim se tvrtkama radi, no od svega toga odgovoreno im je tek da je tijekom 2012. godine obavljeno ukupno 11.233 službenih kontrola u vezi označavanja i kakvoće hrane, a ukupan broj povreda odredbi Zakona iznosio je 1.150. Od navedenog ukupnog broja službenih kontrola u vezi označavanja i kakvoće hrane, 133 službene kontrole odnosile su se na kontrole vezano za označavanja ulja od ploda i komine maslina, a u tri službene kontrole utvrđene su povrede propisa.

Pročitajte više