Od eurofilije do nacionalizma: Merkel definitivno digla ruke od Sarkozyja

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel definitivno neće uoči drugog kruga izbora otići u Francusku i tamo podržati kampanju nekad "najboljeg prijatelja" Nicolasa Sarkozyja.

Iako formalno i dalje podupire njegov reizbor, neće ga javno podržati svojim nastupom, kako je bilo najavljeno u siječnju, kada su "Merkozyju" još cvjetale ruže. Međutim, dvojac se u međuvremenu prilično udaljio, ponajprije zbog činjenice da je Sarkozy prilično skrenuo udesno, odnosno sa staze "eurofilije" prešao na stazu istaknutog nacionalizma.

"Što se tiče pojavljivanja u kampanji, sumnjam da kancelarka ima takve planove. Ovo je izborna kampanja predsjednika Sarkozyja, a ne njemačke kancelarke", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Georg Streiter.

Merkel je očito zabrinuta zbog ukupnog pomaka Francuske udesno, o čemu svjedoči i iznenađujuće jak rezultat Nacionalnog fronta Marine Le Pen, koja je jučer dobila 18 posto glasova. "Ovako visok rezultat je zabrinjavajući, ali pretpostavljam da će se to riješiti u drugom krugu", komentirala je Angela Merkel.

Pročitajte više