Od sljedeće godine vožnja vlakovima skuplja za 15 posto, HŽ tuži bivše menadžere za štetu od 170 milijuna kuna

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

U SJEDIŠTU HŽ-a danas je održana konferencija za novinare na kojoj se govorilo o novostima u voznom redu, procjenama rezultata poslovanja u 2012. i očekivanja za 2013. godinu u hrvatskim nacionalnim željezničkim tvrtkama, o trenutnom statusu projekta restrukturiranja te ocjeni poslovanja u ovoj i očekivanjima u idućoj godini. Na konferenciji je govorio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te čelnici tvrtki HŽ Putnički prijevoz, HŽ Cargo i HŽ Infrastruktura.

Veće cijene, manji broj vlakova

"Uputili smo zahtjev nadležnim ministarstvima za povećanje cijena prijevoza za 15 posto", najavio je prvi čovjek HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković. Zahtjev za poskupljenjem od 15 posto odobrilo je Ministarstvo prometa, pomorstva i veza, a očekuje se još suglasnost Ministarstva gospodarstva. Ratković je zahtjev za poskupljenjem obrazložio činjenicom da se cijene voznih karata nisu mijenjale pet godina te potrebom da se one usklade s inflacijom i rastom troškova.

U 2013. godini također će prometovati manji broj putničkih vlakova, točnije njih 45, a taj je potez opravdan činjenicom do "sva manje putnika putuje vlakovima" te činjenica da su troškovi ove godine uvelike nadmašili prihode. U 2012. godini, naime, HŽ Putnički prijevoz, jedna od tri tvrtke u sastavu HŽ-a očekuje gubitak od 158,1 milijuna kuna.

Tužba protiv bivših menadžera

"HŽ Infrastruktura pokrenut će sudski postupak za nadoknadu štete protiv bivšeg nadzornog odbora i odgovornih osoba iz uprave, zbog čijih propusta je tvrtka izgubila spor vrijedan 170 milijuna kuna", najavio je predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Peričić.

"Zbog presude na temelju koje je HŽ Infrastruktura radnicima dužna isplatiti 170 milijuna kuna tvrtka posluje na rubu mogućnosti", rekao je Peričić.

Pročitajte više