Odbijen Sanaderov zahtjev za izuzećem sutkinje Čalić

Foto: Hina

NAKON što je Vrhovni sud prošli tjedan odbacio zahtjev Ive Sanadera za izuzećem predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, danas je donesena i odluka o njegovom zahtjevu za izuzećem sutkinje Ivane Čalić.

Zahtjev Ive Sanadera za izuzećem sutkinje Ivane Čalić u postupku Fimi media je odbijen. O tome je na Županijskom sudu u Zagrebu izvijestila sama sutkinja Čalić.

"Postoji duboka bojazan i sumnja u vaše nepristrano ponašanje i postupanje"

Podsjetimo, bivši premijer i šef HDZ-a zatražio je izuzeće sutkinje Čalić jer je, kako je ustvrdio, 2012. angažirala njegovog odvjetnika Gorana Suića da ju zastupa u jednom postupku pred crkvenim vlastima, čime mu je smatra, povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

"Postoji duboka bojazan i sumnja u vaše nepristrano ponašanje i postupanje jer držim da ste i vi i predsjednik suda trebali poduzeti aktivnosti da vas se ukloni obavljanja sudske dužnosti u ovom predmetu. Zato postoji bojazan i duboka sumnja u vašu nepristranost, a to je povreda prava na pravično suđenje", kazao je Sanader.

Kako je Vrhovni sud utvrdio da Suić nije zastupao sutkinju Čalić pred Međubiskupijskim sudom, bilo je za očekivati da će i ovaj Sanaderov zahtjev biti odbijen.

Sanader ponavlja: Ne osjećam se krivim

Bivši premijer danas se očitovao i na izmijenjenu optužnicu, kojom je iznos što ga je HDZ navodno izvukao iz državnih institucija i tvrtki s više od 31 milijun, umanjen na 30 milijuna kuna. Opet je izjavio da se ne osjeća krivim. Što se tiče dopune obrane, Sanader je ponovio niz zamjerki na vještačenje njegove imovine od strane Zrinka Ručevića. To se prvenstveno odnosi na zbirku njegovih slika.


Sanader tvrdi kako vještak nije uzeo u obzir da je procjena rađena 2011. godine i da je Igor Zidić naglasio kako je ona rađena po slobodnoj procjeni te da to nije vrijednost slika iz vremena nabave. Sanader također ističe da vještak nije uzeo u obzir iskaze niza svjedoka da mu je velik dio slika poklonjen. "Da se to uzelo u obzir, nesrazmjer od 23 milijuna kuna koji je u procjeni njegove imovine utvrdio vještak, bio bi manji za desetak milijuna kuna", rekao je Sanader dodavši kako vještak nije uzeo obzir niti brojna njegova primanja iz 80-ih i 90-ih.

Zbog svega toga, Sanader je vještačenje ocijenio tendencioznim, uz opasku kako je čuo da je Ručević USKOK-ov vještak pa valjda od tuda i proizlazi ta njegova tendencioznost, zaključio je Sanader.

Zbog svega toga zatražio je da se izradi nova dopuna vještačenja njegove imovine.

Nakon što ga je sutkinja Ivana Čalić u jednom trenutku upozorila da se ponavlja i analizira dokaze, Sanader je rekao da tako nije prekidala Mladena Barišića te je demonstrativno odustao od iznošenja daljnje dopune obrane. No, nakon konzultacije s odvjetnicima, te nakon pauze, iza podneva će nastaviti s iznošenjem dopune obrane.

Pročitajte više