Odgonetnite zadnji Milanovićev "biser": Tamo gdje država treba biti, ne svugdje, treba biti jasna, tvrda i čvrsta!?

Foto: Tea Cimaš (Cropix)

ULAZAK Hrvatske u Europsku uniju ulazak je u mirnije i konstruktivnije odnose sa Slovenijom, koja će s druge strane našoj zemlji rado pomoći savjetom u europskom klubu zemalja članica. Poruka je opatijskog susreta dvoje premijera Zorana Milanovića i Alenke Bratušek. Po završetku redovitih konzultacija i devet dana do hrvatskog ulaska u Europsku uniju, Milanović je zadovoljno ocijenio budućnost odnosa sa susjednom Slovenijom kazavši da odnosi polako ali sigurno uplovljavaju u mirnije vode. Bratušek je na tom tragu poručila da su dijalog i suradnja jedini pravi put budućih odnosa.

"I mislim da ćemo u tom novom europskom društvu imati puno prilika za razgovore o političkoj i gospodarskoj suradnji", istaknula je Bratušek. Osim suradnje u EU, novinare je zanimala i Agrokorova kupovina Merkatora, koja je prilično uznemirila slovensku javnost.

"Vjerujem da su se vlasnici izborili za dobre uvjete i za radnike i dobavljače, ja se kao predsjednica Vlade u taj posao ne miješam", rekla je Bratušek, a Milanović se nadovezao. "Niti ja. Tamo gdje država treba biti, ne svugdje, treba biti jasna, tvrda i čvrsta. Tamo gdje ne treba biti ne treba biti. Ovo je tržišna transakcija, samo je bitno da to više ne doživljavamo na nekakav nacionalni, ostrašćeni način".

Upitan za slučaj Perković, i zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU o kojem Sabor ipak nije glasovao, premijer je izjavio: "Uklonimo mogućnost da se po principu opće, generalne, univerzalne jurisdikcije traže izručenja hrvatskih državljana za neka djela za vremena rata. Naučili smo da to moramo rješavati sami i rješavali smo sami. Dakle, tu vrstu zaštite svaka normalna država pokušava za sebe izboriti i tu je mišljenje Europske komisije dobro čuti, ali nije zadnje".

Nesporazuma s Europskom komisijom bit će i dalje, svakoga tjedna imaju ih sve države članice, zaključio je Milanović. Upitan za komentar izvješća State Departmenta prema kojem je naša zemlja opisana kao destinacija seksa, turizma i trgovine ljudima, premijer je odgovorio da je Hrvatska članica EU, koja će funkcionirati prema pravilima.

Pročitajte više