Odobrila Vlada: Hrvatske ceste zadužuju se za 180 milijuna eura

Foto: Hina

VLADA je danas odobrila Hrvatskim cestama (HC) kreditno zaduženje od 180 milijuna eura za potrebe financiranja građenja i održavanja državnih cesta i podmirenje kreditnih obveza u ovoj godini.

Kredit za koji je Vlada dala državno jamstvo, HC će podići kod zajednice ponuditelja u kojoj su Privredna banka Zagreb, Erste & Steiermaerkische Bank, Sberbank, Societe Generale-Splitska banka i Zagrebačka banka.

Kredit je na sedam godina, a otplata u 11 jednakih polugodišnjih rata, od kojih prva dospijeva na naplatu dvije godine od dana potpisa ugovora o kreditu, uz promjenjivu kamatnu stopu u visini 6 M EURIBOR-a +5,6 posto godišnje. Efektivna godišnja kamatna stopa iznosi 6,46 posto uz državno jamstvo.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila i godišnje izvješće o radu Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić pritom je izvijestio kako su ulaganja u području pošte i elektroničkih telekomunikacija lani iznosila oko 2,5 milijardi kuna, a da su pretežni ulagači bili teleoperateri.

Po stanovniku, to su ulaganja od 74 eura, što je na razini prosjeka EU-a.

Pad prihoda u elektroničkim komunikacijama

Tržište je tijekom prošle godine obilježio pad prihoda u elektroničkim komunikacijama za oko dva posto zbog snižavanja cijena usluga, kaže resorni ministar.

Dodaje da je za 10 posto porastao broj korisnika usluga širokopojasnog pristupa internetu.

Što se tiče poštanskih usluga, tržište je prije svega obilježilo povećanje broja davatelja usluga s 21 na 23 kao i pad poštanskog prometa za tri posto. Javni operater Hrvatska pošta i u takvim je uvjetima povećao udjel na tržištu sa 67 na gotovo 71 posto, naveo je Hajdaš Dončić.

Pročitajte više