Održana svečana sjednica Vlade: "Da je nas netko pitao, ne bismo tako, ali rat je bio visoka cijena koju je očito trebalo platiti"

POLAGANJEM vijenaca na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj državni je vrh počeo obilježavanje Dana državnosti.

Predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i potpredsjednik Sabora Josip Leko položili su povodom Dana državnosti vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj, kod Zida boli, pred Grobnicom narodnih heroja, na grobu Ivice Račana, pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

Milanović nije došao na misu

Predsjednik Josipović, potpredsjednik Sabora Leko i više ministara prisutvovali su misi za domovinu koju je od 10 sati u crkvi svetog Marka predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Premijer nije došao na misu, što je izazvalo neformalne kritike s Kaptola.

U Banskim dvorima je u 11 sati počela svečana sjednica Vlade povodom Dana državnosti kojoj su prisustvovali Josipović i Leko.

"Da je nas netko pitao, ne bismo tako, ali rat je bio visoka cijena koju je očito trebalo platiti"

"Sabor je prije 21 godinu donio odluku da Hrvatska ide svojim putem, a onda je uslijedio teški rat", podsjetio je premijer Zoran Milanović.

"Da nas je netko pitao, ne bismo tako, ali s druge strane, cijena koju je trebalo platiti očito je bila takva kakva je trebala biti, bila je visoka i druge nije bilo", rekao je Milanović.

Sad smo na pragu Europske unije, a Milanović kaže da ta zajednica ima smisla jer bogatima daje tržište, a ostalima mogućnost priključka.

"Hrvatska je u povijesti bila u teškom stanju, bila je siromašna, ali nije joj ni danas lako. Danas je kriza veća nego ikada u zadnjih nekoliko desetljeća", istaknuo je premijer.

Ipak kaže kako je Hrvatska bliža najrazvijenijim zemljama nego što je to bila u posljednjih 200 godina.

"Teško se možemo izvući bez investicija i partnera u svijetu"

Predsjednik Ivo Josipović rekao je da se iz krize teško možemo izvući bez investicija i bez partnera u svijetu. Kaže da nam treba konsenzus oko dugoročnih nacionalnih interesa. To ne znači zatiranje višestranačja, naglašava Josipović.

"Pozivam stoga i Vladu i oporbu da gdje god je to moguće zajednički sudjeluju u procesu odlučivanja, vodeći pri tome, naravno, računa tko ima odgovornost za odluke i njihovo provođenje. Ne treba nikakva velika koalicija, ali nam treba više razumijevanja i više suradnje u ostvarivanju ključnih nacionalnih ciljeva", rekao je predsjednik.

Dan državnosti se slavi 25. lipnja tek od 2001. godine

Podsjećamo, 25. lipnja 1991. Hrvatski je sabor donio povijesnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Do 2001. Dan državnosti slavio se 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora.

"Objavljujem cijelom svijetu da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašava suverenom i samostalnom državom", riječi su pokojnog predsjednika Franje Tuđmana.

Na prvom referendumu u povijesti, 19. svibnja 1991. godine, hrvatski su građani s više od 94 posto odlučili da se žele odcijepiti od Jugoslavije. 25. lipnja Sabor je donio odluku o samostalnosti i suverenosti.

"Sjećam se jako dobro jer sam ja bio autor ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti. Imao sam tu čast i privilegiju da budem ključni autor ove ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Hrvatske. Hrvatska konačno izlazi iz okova", prisjetio se za Media servis tadašnji predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Tri i pol mjeseca kasnije uslijedio je napad na Banske dvore i pokušaj atentata na prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

Između 13 i 16 tisuća izgubljenih života

"A tada je trebala biti obezglavljena i cijela hrvatska država. Pripremao se i atentat da se ubije vodstvo Sabora i Vlada", rekao nam je Šeks.

Dan nakon atentata upravo je Šeks objavio jednoglasnu odluku hrvatskog parlamenta o raskidu svih državnopravnih sveza s Jugoslavijom. Hrvatska slobodu nije uspjela ostvariti mirnim putem. Uslijedio je krvavi Domovinski rat. Između 13 i 16 tisuća izgubljenih života cijena je koju je Hrvatska platila za samostalnost i suverenost.

"Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvu sami želimo", riječi su sada pokojnog hrvatskog predsjednika Tuđmana.

Imamo, no, je li onakva kakvu želimo?

21 godinu kasnije rijetko je tko zadovoljan situacijom u državi. Prije 5 mjeseci Hrvatska je drugi put u povijesti izašla na referendum. Ovoga puta odaziv je bio trostruko manji, a s nešto više od 66 posto glasova odlučili smo da 1. srpnja 2013. želimo postati dio Europske unije.

Pročitajte više