Odvoji li se od Velike Britanije, Škotska mora naći i novu valutu

Foto: Ilustracija

BRITANSKI ministar financija George Osborne u subotu je opovrgao informacije objavljene u novinama prema kojima bi Škotska mogla zadržati britansku funtu ako u rujnu glasuje za neovisnost.

Ankete pokazuju da je pitanje valute koju bi koristila neovisna Škotska visoko na popisu važnih stvari u očima škotskih birača prije održavanja referenduma o neovisnosti 18. rujna. Mnogi strahuju od ekonomske nesigurnosti koju bi nova valuta mogla donijeti ukoliko se odluče prekinuti 300 godina staru uniju s Engleskom.

"Odlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva značio bi i napuštanje britanske funte", rekao je Osborne na konferenciji za novinare.

Škotski nacionalisti željeli bi ostati u monetarnoj uniji s Ujedinjenim Kraljevstvom te zadržati usluge Bank of England, no glavne tri britanske stranke jednoglasno su takav plan odbacile.

U subotu je list Guardian prenio izjavu neimenovanog ministra britanske vlade koji je kazao kako bi se na kraju između neovisne Škotske i ostalog dijela Britanije ipak mogla realizirati monetarna unija kako bi se zajamčila ekonomska stabilnost obiju strana.

"Naravno da bi monetarna unija trebala postojati", kazao je ministar za Guardian. "Bez sumnje, u slučaju da referendum prođe trebat će riješiti čitav niz zamršenih pitanja i održati brojne pregovore. Velika Britanija želi da nuklearno oružja i dalje bude stacionirano na Faslaneu u Škotskoj, a škotska vlada želi monetarnu uniju - jasno vam je što će biti glavne točke sporazuma".

Pročitajte više