Hague: RS se ne može uspoređivati s Krimom i Škotskom! Nema više prekrajanja granica BIH!

Foto: Guliver Image/Getty Images

STANJE u Bosni i Hercegovini ne bi se smjelo povezivati sa zbivanjima u Ukrajini jer nema niti jednog osnova za usporedbu Republike Srpske i Krima, ocijenio je ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Hague je u Sarajevo doputovao kako bi sudjelovao na konferenciji posvećenoj sprječavanju seksualnog nasilja u oružanim sukobima, a u razgovoru za "Avaz" je istaknuo kako su koraci koje Rusija poduzima u slučaju Krima "užasan primjer protupravnog pripajanja prema kojemu države-članice Eurpske unije imaju jedinstveno osuđujuće stajalište".

"Nema nikakvog valjanog načina za usporedbu Krima s nastupajućim referendumom u Škotskoj i situacijom u entitetu Republika Srpska", istaknuo je Hague očevidno aludirajući na teze koje ponavljaju dužnosnici RS kada govore da bi jednog dana i taj entitet mogao provesti referendum o otcjepljenju od BiH, a pritom se pozivaju upravo na primjere Krima i Škotske.

EU: Ne može biti novih iscrtavanja granica na Balkanu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šef britanske diplomacije je podsjetio kako će se referendum u Škotskoj, najavljen za rujan, održati uz suglasnost vlade u Londonu, a za razliku od Škotske koja je u uniji s ostalim britanskim zemljama još od 1707. godine, RS ima jamstvo kao entitet nastao 1995. godine samo unutar granica BiH.

"Da budem jasan: ne može biti više iscrtavanja granica na Balkanu. Samo jedinstvena i suverena BiH unutar svojih sadašnjih granica može pristupiti Europskoj uniji. Ovo je uvjerenje koje dijelim sa svim svojim kolegama unutar 28 zemalja-članica EU", kazao je Hague.

Komentirajući unutarnje probleme u BiH britanski ministar vanjskih poslova je kazao kako za tu zemlju nema drugog izbora nego da njeni političari počnu raditi svoj posao i ispunjavati želje običnih ljudi iskazane i na prosvjedima u veljači.

Njihov uspjeh, poručio je Hague, mjerit će se ne po izvikivanju nacionalističkih parola nego po provedbi reformi i poboljšanju kvalitete života u zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara