Oktroirani Kajin

Foto: Davor Pongračić/Cropix

DAMIR Kajin krenuo je u obračun s autokracijom u Istri. Uz podršku autokracije iz Zagreba.

"SDP-ova potpora mojoj kandidaturi za istarskog župana potpora je svima kojima je stalo da zaustave autokraciju u Istri", izjavio je Kajin, nakon što je iz Zagreba stigla direktiva svim istarskim esdepeovcima da moraju podržati upravo Kajina, te da na lokalnim izborima ne smiju koalirati s IDS-om.

Premda je Kajin u ovome trenutku još uvijek potpredsjednik IDS-a.

Oktroirani Kajin

Direktivu s Iblerova trga čelnicima općinskih i gradskih organizacija SDP-a prenio je glavni tajnik stranke Igor Dragovan, a ona je navodno izazvala prilično ogorčenje. Ne samo zbog toga što se radi o nametnutoj odluci, pri čemu je lokalnim organizacijama oduzeta autonomija u odlučivanju, već i zato što se radi o kandidatu druge stranke, čime Milanović otvoreno priznaje da njegova stranka nema dovoljno snažnog kandidata u Istri.

A da se i ne govori o tome da gotovo nitko od lokalnih esdepeovaca ne želi podržati kandidata kao što je Kajin.

Jakovčićeva autokracija

U proteklih dvadeset godina bilo je mnogo prilika da se Kajin distancira ili potpuno udalji od Jakovčićeve autokracije. Dvadeset godina je s njim radio u stranci, izbliza pratio kako gradi svoju klijentelističku mrežu o kojoj sada s ogorčenjem govori, mogao je u bilo kojem trenutku napustiti šefa IDS-a i krenuti svojim putem.

Ali nije to učinio sve do sada. Kada je postao oruđe jedne druge autokracije u rasturanju stranke u koju je donedavno zaklinjao.

Ovo što Zoran Milanović radi u Istri već je proveo u Zagrebu, namećući svog kandidata za gradonačelnika suprotno odlukama Gradskog odbora od prije samo dva mjeseca, a raspustio je već međimurski ogranak i u tijeku je slična operacija u zadarskoj županiji.

Zašto baš Kajin?

Sada istarskim SDP-ovcima izravno naređuje da moraju podržati Kajina za župana. Istog onog Kajina koji je otvoreno napadao Vladu zbog izdaje Plana 21, zbog višeg PDV-a, poreza na imovinu i Plomina, ljubomorno čuvajući autonomiju Istre od bilo kakvih pritisaka iz Zagreba. Sada taj Kajin pristaje biti produžena ruka predsjednika SDP-a.

Jakovčićevu autokraciju odlučio je rušiti uz pomoć Milanovićeve autokracije.

Njihov savez možda zvuči rogobatno, ali je zapravo sasvim logičan.

Tko je ovdje partner?

Kajin silno želi biti župan i u tome ne preza ni od podrške SDP-a - čak ni oktroirane - dok Milanović želi zavladati Istrom i pritom se ne ustručava podržati Damira Kajina. Pa čak i pod cijenu zamjeranja istarskim esdepeovcima.

Da stvari budu još napetije, već se govori da HNS i HSU nisu baš skloni dati podršku Kajinu, premda je SDP to predstavio kao gotovu stvar.

Ako je to spašavanje Istre od Jakovčićeve autokracije, onda se nisu trebali mučiti.

Direktive iz središnjice

Zanimljivo je da Damir Kajin u tome ne vidi nikakav problem. Ne muči ga činjenica da govori o rušenju Jakovčićeve samovolje, prihvaćajući objeručke samovolju Zorana Milanovića. Da je on doista namjeravao pokrenuti revoluciju u Istri, očistiti je od naslaga dvadesetogodišnje Jakovčićeve vladavine i pritom se pouzdati na svoju popularnost među istarskim biračima, tada mu nije trebalo vezanje uz Milanovića i uz njegove direktive iz središnjice.

Zapravo, ovo izgleda kao da promatramo Kajinovu karijeru u ogledalu: godinama se borio protiv Tuđmana, HDZ-a i pritisaka iz Zagreba pristajući uz Jakovčićev način vladanja, a sada Jakovčića želi rušiti pristajući uz Milanovića i njegove direktive iz Zagreba.

Kamo god se okrenuo, Kajin jednostavno ne može pobjeći od autokracije. U njoj se očito najbolje snalazi.

 > Ostale komentare autora pročitajte ovdje 

Pročitajte više