Olupina nestalog alžirskog zrakoplova sa 110 putnika i 6 članova posade nađena u Maliju

Foto: chello.nl, Google maps, BBC

ALŽIRSKA kontrola leta izgubila je kontakt s avionom u vlasništvu kompanije Air Algerie 50-ak minuta nakon što je poletio, izvijestila je novinska državna agencija APS, a prenijeli svjetski mediji. Avion je bio na putu iz Ouagadougoua u Burkini Faso za Alžir.

APS je objavila kako je u avionu bilo 110 putnika i 6 članova posade. Prema informacijama španjolske agencije EFE, u avionu se nalazio 51 državljanin Francuske, 27 državljana Burkine Faso, osam državljana Libanona, šest državljana Alžira, pet državljana Kanade, četiri državljana Njemačke, dvoje državljana Luksemburga te po jedan državljanin iz Švicarske, Belgije, Egipta, Ukrajine, Nigerije, Kameruna i Malija.

Izvor iz kompanije kazao je za agenciju AFP da je avion nestao s radara na granici Malija i Alžira nakon što je trebao promijeniti smjer zbog loše vidljivosti. Tada je kontrola leta imala zadnji kontakt s pilotima. Dodao je da se radi i avionu DC-9 koji može primiti maksimalno 135 putnika.

Kompanija je na svojoj internet stranici objavila kako je zrakoplov poletio iz Burkine Faso u 1 sat i 17 minuta po lokalnom vremenu i trebao sletjeti u Alžir u 5 sati i 10 minuta po lokalnom vremenu no nije stigao na odredište.


Alžirska aviokompanija objavila je da je pokrenula mjere za izvanredne situacije u skladu s procedurom za takve slučajeve.

Privatna alžirska televizija objavila je kako se avion srušio kod Niameya u Nigeru, prenose svjetske agencije. Jedan djelatnik Air Algerie za Reuters je kazao da se avion srušio. Za sada nema detalja o lokaciji, kao niti službene potvrde.

Alžirski premijer: Avion je nestao nad regijom Gao u Maliju

Alžirski premijer Abdelmalek Sellal kazao je da je avion s radara nestao oko 3 sata ujutro po lokalnom vremenu. Posljednji kontakt s posadom dogodio se deset minuta prije nego što je avion nestao s radara nad regijom Gao.



"U avionu se nalazilo 199 putnika i članova posade. U tijeku su potrage za avionom. Žrtve su različitih nacionalnosti", kazao je kratko alžirski premijer. Službenik Air Algerie, Zohir Houari, potvrdio je da je avion nestao nad regijom Gao.

Reuters je objavio kako sedam francuskih vojnih zrakoplova te helikopter UN-a tragaju za točnim mjestom pada zrakoplova. Sigurnosni izvori iz Nigera objavili su kako njihovi zrakoplovi nadlijeću granično područje uz Mali u potrazi za srušenom letjelicom.

Kako javlja BBC, postoji vjerojatnost da je avion pao na sjeveru Malija, nakon što je zapeo u oluji i pokušao promijeniti smjer. Iako je zasad nekoliko medija prenijelo izjavu alžirskog dužnosnika koji je potvrdio da je avion pao, nema informacija o tome je li pao iznad Malija ili Nigera.

Olupina locirana na sjeveroistoku Malija

Službenik zračne luke u Burkini Faso kazao je za NBC kako je olupina aviona pronađena na sjeveroistoku Malija. Slične informacije potvrdila je i Air Algeria, koja je na Twitteru objavila kako je avion vrlo vjerojatno pao 70 kilometara od grada Gao na istoku Malija.


Dužnosnik francuskog ministarstva obrane za američki je Fox News izjavio da su dva francuska borbena aviona pronašla olupinu nestalog alžirskog zrakoplova u blizini grada Gaoa u državi Mali.

Francuska televizija BFMTV objavila je da su francuski lovci locirali srušeni avion u blizini grada Tilemsija, na zapadu Malija. S druge strane, Radio France International javlja da se avion srušio na sjeveroistoku zemlje, odnosno u blizini grada Gaoa. Ipak, službene potvrde o rušenju aviona i lokaciji na kojoj se srušio još nema.

Francuski predsjednik Hollande izjavio je da je potraga za avionom još u tijeku i da će trajati sve dok ne bude pronađen. "Još uvijek nismo utvrdili što se dogodilo", kazao je Hollande.

Na području gdje je posljednji put zabilježen signal nestalog aviona snimljena je jaka pješčana oluja, za koju se sumnja da je bila uzrokom skretanja aviona s planirane rute.

Predsjednik Malija: "Upravo sam obaviješten da je olupina pronađena između Aguelhoca i Kidala"

Predsjednik Malija Ibrahim Boubacar Keita rekao je u četvrtak da je olupina nestalog alžirskog zrakoplova uočena na sjeveru njegove zemlje, objavila je agencija Reuters.


"Upravo sam obaviješten da je olupina pronađena između Aguelhoca i Kidala", rekao je Keita na sastanku s političkim i vjerskim čelnicima, te predstavnicima civilnog društva u Bamaku. Nije otkrio nikakve daljnje pojedinosti, prenosi Reuters.

Jedan humanitarni djelatnik iz Malija koji je tražio da ostane anoniman, rekao je ranije da je njegova organizacija primila više poziva od stanovnika sela Tesalita i Tinzavetena u pokrajini Kidal, koji su rekli da su čuli snažnu eksploziju.

Francuska je pak kazala da je angažirala "sve svoje vojne snage u Maliju" u traženju aviona Air Algerie koji je u četvrtak nestao na letu iz Burkine Faso, a vjeruje se da se srušio u pustinji, javlja France presse.

"Odlučio sam mobilizirati sve naše vojne snage u Maliju jer je po svemu sudeći taj zrakoplov pao u Maliju", rekao je francuski predsjednik Francois Hollande koji je odustao od planirana puta u francuske prekomorske teritorije.

Malo je jasnih indicija o tome što se dogodilo s McDonnell Douglasom 83 koji je uzletio iz Ouagadougoua s najmanje 116 ljudi, od kojih pedesetak francuskih državljana, ali ministar prometa Burkine Faso objavio je da je posada tražila promjenu putanje zbog oluje. "Mogu potvrditi da se srušio", rekao je jedan alžirski dužnosnik za Reuters, ali želio je ostati anoniman, a nije htio ni odati pojedinosti koje su poznate o sudbini leta AH5017.

Pad toga aviona bila bi najteža avionska nesreća za Francusku od lipnja 2009. kad je na letu iz Rija u Pariz poginulo 228 ljudi, među kojima i 73 Francuza, piše AFP.

Dva francuska Miragea pretražuju pustinju oko sjevernomalijskoga grada Gaoa. "Potraga će trajati koliko bude trebalo", rekao je Hollande novinarima. "Moramo učiniti sve da pronađemo taj avion".

Francuski ministar vanjskih poslova premijer Laurent Fabius rekao je također da ni jedna mogućnost nije isključena.

Pojavile se lažne informacije o smrti nećakinje Fidela Castra

Među stradalima u zrakoplovu navodno se nalazila i nećakinja Fidela Castra, odnosno kći kubanskog predsjednika Raula Castra Mariela Castro, priopćili su iz zračne luke Ougadougou. Informacija zasad nije potvrđena, a izvor iz Nacionalnog centra ua sekusalnu edukaciju, gdje je Mariela direktorica, za BBC je kazao da ona nije bila u avionu te da sudjeluje na jednom događaju u Havani. Također, Mariela je navodno za TeleSur TV potvrdila da je živa i zdrava te kazala kako "mediji koji objavljuju vijesti o njezinoj smrti očito trebaju više publiciteta".

U razdoblju od 2007. do 2009. godine avion na letu AH5017 koristili su nogometaši Real Madrida, javlja BBC. 

Tijek događaja pratite na Indexu

#AH5017 Tweets

Pročitajte više