Operacija Arhimed: U najvećem europskom udaru na organizirani kriminal uhićeno preko 1.000 ljudi

Foto: FAH

U POLICIJSKOJ operaciji bez presedana protiv organiziranog kriminala diljem Europe ovoga mjeseca uhićeno je više od 1000 osoba, a 30 djece u sklopu akcije spašeno je od trgovine ljudima, izvijestio je u srijedu Europol.

"Operacija Arhimed": Najvažnija koordinirana akcija u Europi

"Riječ je o najvažnijoj koordiniranoj akciji protiv organiziranog kriminala poduzetoj dosad u Europi", rekao je na konferenciji za novinare Rob Wainwright, direktor Europola europske policijske organizacije čije je sjedište u Den Haagu.

Više od 20.000 policajaca sudjelovao je u akciji pod nazivom "Operacija Arhimed", koju je činilo više od 300 odvojenih akcija. U njima su sudjelovali predstavnici 28 zemalja EU-a te Norveška, SAD, Švicarska i Kolumbija.

Spašeno 30 djece

Policija se usredotočila na devet sektora organiziranog kriminala, među kojima su trgovina ljudima, trgovina heroinom i kokainom, cyber kriminal te organizacija ilegalnog useljenja. Tijekom akcije od trgovine ljudima spašeno je 30 djece te zaplijenjeno 600 kg kokaina, 200 kg heroina i 1300 kg kanabisa.

"Akcijom smo željeli obuhvatiti cjelokupnu infrastrukturu, a ne samo izdvojene slučajeve", rekao je Wainwright, dodavši da se broj uhićenih u akcijama neprestano povećava.

U akciji sudjelovala i hrvatska policija

U operativnoj akciji "Arhimed" kojom je koordinirao Europol sudjelovala je i hrvatska policija.

"Izvješćujemo Vas kako je Uprava kriminalističke policije u suradnji sa Upravom za granicu MUP-a RH u sklopu EU Policy Cycle-a i EMPACT prioriteta, a u organizaciji i u suradnji sa EUROPOL-om provela pojačana postupanja u okviru zajedničkog akcijskog dana 2014. (EMPACT- Joint Action Days 2014.) tijekom kojeg su koordinirano provedene operativne aktivnosti planirane OAP-ima (operativnim akcijskim planovima) određenih EMPACT prioritetima na području svih država članica EU.


MUP RH je tijekom provedbe JAD-a 2014. aktivno sudjelovao u provedbi EMPACT prioriteta "Ilegalne migracije".

U odnosu na kriminalnu aktivnost koja se odnosi na krijumčarenje ljudi i ilegalne migracije u sklopu EU identificirana su tri fenomena:

  1. ilegalni ulaz migranata u EU
  2. sekundarna kretanja migranata unutar EU
  3. olakšavanje tranzicijskog statusa migranata u EU, sukladno čemu je MUP RH procjenom ugroženosti od ilegalnih migracija i krijumčarenja osoba na području RH odredio 4 "žarišne" točke na kojima je provedeno pojačano postupanje policijskih službenika MUP-a po pitanju EMPACT prioriteta "Ilegalne migracije", i to:
  • Policijska uprava zagrebačka, Stalni granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu BREGANA,
  • Policijska uprava zagrebačka, Stalni granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba s inspekcijskim službama u zračnom prometu ZAGREB, Zračna luka PLESO,
  • Policijska uprava vukovarsko-srijemska, Stalni granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba s inspekcijskim službama u cestovnom prometu BAJAKOVO,
  • Policijska uprava vukovarsko-srijemska, Stalni granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba u željezničkom prometu TOVARNIK.

Pojačana postupanja zbog sve većeg pritiska ilegalnih migranta i potencijalnih tražitelja azila na vanjske granice RH i EU, a u cilju sprečavanja i identificiranja kriminalnih skupina i pojedinaca u vezi ilegalnih migracija i krijumčarenja osoba, a sukladno sačinjenim provedbenim planovima mjera i radnji na sve 4 lokacije započela su 17.09.2014. godine u 06,00 sati i završila 18.09.2014. godine u 24,00 sati (ukupno 42 sata).

 
Tijekom provođenja EMPACT - Joint Action Days 2014. ukupno je angažirano/sudjelovalo 1,004 policijskih službenika MUP-a RH.

Izvršena je provjera za 2.690 osoba i 2.941 vozilo, izvršen je pregled i nadzor ukupno 212 objekata (hoteli, moteli, autobusne i željezničke stanice, teretna vozila, teretni vlakovi i detaljan pregled azilnog centra smještenog u hotelu "Porin" u Zagrebu sa ukupno 61 sobom smještajnih kapaciteta)

Također je izvršena i detaljna provjera 184 putnih isprava, 9 osobnih iskaznica, 1 dozvola boravka. Uhićeno je ukupno 7 osoba (4 državljana R Kosovo, 1 državljanin BiH, 1 državljanin Albanije i 1 državljanka R Srbije) od čega 5 osoba za nezakonit prelazak državne granice, 1 osoba za izbjegavanje carinskog nadzora (krijumčarenje duhana i cigareta) i 1 osoba za krivotvorenje isprava.
 
Uz potvrde o privremenom oduzimanju predmeta oduzete su 3 putne torbe (ruksaka) iz azilnog centra koji su prilagođeni za počinjenje kaznenih djela krađa iz trgovina (obloženi aluminijskom folijom), 1,25 kg rezanog duhana i 2.800 komada cigareta.

Tijekom provođenja operacije, u sjedištu EUROPOL-a uspostavljen je ECC (Europol-ov koordinativni centar) s ciljem brže i olakšane razmjene informacija s terena i unutar ECC-a, a putem kojeg je tijekom provođenja operacije zatraženo ukupno 280 provjera", stoji u izvješću MUP-a.

Pročitajte više