Operacija Monstrum: Uhićeno 20 radikalnih islamista osumnjičenih za peterostruko ubojstvo kod Skopja

MAKEDONSKO ministarstvo unutrašnjih poslova javilo je kako je u policijskoj akciji "Monstrum" uhićeno 20 pripadnika radikalne islamističke skupine koji se sumnjiče za peterostruko ubojstvo kod Skopja.

Ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska kazala je kako su se počinitelji stravičnog ubojstva počinjenog 12. travnja borili u Afganistanu i Pakistanu protiv međunarodnih vojnih snaga predvođenih NATO-om, javljaju makedonski mediji.



U akciji sudjelovalo 800 policajaca


Jankulovska je na konferenciji za medije kazala kako je motiv zločina bilo izazivanje nesigurnosti i straha kod lokalnog stanovništva, pri čemu žrtve nisu bile direktno odabrane i povezane s ubojicama. "Motiv je njihova ideje, mišljenje i uvjerenja. Oni su sljedbenici radikalnog islama koji su opasni za kršćane, ali i muslimane koji ne dijele njihovo tumačenje islama te za one koji ne pripadaju nikakvoj religijskoj skupini", stoji u izjavi Jankulovske objavljene na stranicama makedonskog MUP-a.

Najveći dio grupe koja stoji iza ubojstva čine Makedonci, a Jankulovska je zatražila 24 sata mira kako bi se podnijele krivične prijave protiv uhićenih, nakon čega će javnosti objaviti njihova imena i više detalja.

U akciji hvatanja je sudjelovalo čak 800 policajaca, a počinitelji su uhićeni na osnovu materijalnih dokaza koji su sakupljeni tijekom istrage. Pri pretresu u selima i naseljima u Skoplju i okolici pronađena je velika količina oružja te je u toku policijsko vještačenje kako bi se utvrdilo je li neko od njih direktno korišteno u peterostrukom ubojstvu.

"Jutros smo izvršili pretres ukupno 26 objekata i nakon toga priveli 20 osoba po raznim osnovama. U pretresima je pronađen veliki broj materijala za koje smatramo da bi mogli biti iskorišteni kao dokazi. Pronađena je ogromna količina oružja, literatura koja ukazuje na ideološku pripadnost ovih osoba i mnoštvo drugih predmeta kao što su propagandni leci, fantomke ili slični predmeti koji bi mogli biti korišteni ili su bili korišteni prilikom izvršenja krivičnih djela", rekla je Jankulovska.



Zbog sudjelovanja u NATO-ovoj misiji Makedonija je postala meta radikalnih islamista

Na novinarsko pitanje je li moguće da je ubojstvo povezano sa sudjelovanjem Makedonije u međunarodnoj misiji u Afganistanu, Jankulovska je rekla da je Makedonija dio globalne koalicije za mir i da je zemlja koja je prema broju stanovnika peti sudionik u toj misiji pa nije čudo da je na listi zemalja koji su potencijalni cilj radikalnih islamista, prenosi Blic. Pritom nije željela komentirati je li uhićena grupa povezana s Al Qaedom.

Valja podsjetiti kako je ubojstvo u predgrađu Skopja izazvalo velike napetosti između Makedonaca i makedonskih Albanaca. Tenzije između dviju etničkih skupina su na najvećoj razini još od 2001. kada je zemlja jedva izbjegla građanski rat.

Pročitajte više