Oporba: "Sa strategijama se dolazi na vlast, a ne odlazi s vlasti"

Foto: Hina

SABORSKA oporba danas se žestoko obrušila na Industrijsku strategiju od 2014. do 2020. koju je predstavio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poručujući mu kako se aktualno stanje u industriji ne popravlja strategijom, a bilo je i prozivki da je nepripremljen došao pred zastupnike.

Na tvrdnju ministra Vrdoljaka kako je riječ o obliku državne intervencije usmjerene ka unaprjeđenju poslovnog okruženja prema onim područjima od kojih se očekuje veći doprinos u gospodarskom rastu, reagirao je HDZ-ov Goran Marić poručivši kako strategija nikada nije bila niti će biti intervencija jer neće popraviti postojeće stanje.

"Ne znam kako može strategija popraviti stanje u 2014. godini. Sa strategijama se dolazi na vlast, a ne odlazi s vlasti", ustvrdio je Marić.

"Cilj je potvrditi snažnu odlučnost vlade u namjeri da se koncentrira na prerađivačku industriju", rekao je Vrdoljak dodajući i kako je Vlada otvorena za sve prijedloge koji bi mogli pomoći razvoju industrije.

Četiri ključna područja

Strategija definira četiri ključna područja - stvaranje stabilnog investicijskog okruženja, poticanje strateške suradnje industrije i obrazovnog sustava, restrukturiranje javne uprave i administracije te razvoj tržišta kapitala.


"Niste iznijeli niti jedan element, ništa što bi trebalo predstavljati razvoj industrijske strategije Hrvatske. Ja Vas molim da se vratite za govornicu i da u bitnim elementima kažete što je to vaša vizija, jer djelujete totalno nepripremljeno", pozivala je Vesna Škare Ožbolt (DC) Vrdoljaka.

"Rast obujma industrijske proizvodnje po prosječnoj dugogodišnjoj stopi od 2,80 posto, 86 tisuća novozaposlenih u industriji, rast produktivnosti radne snage za gotovo 70 posto i povećanje izvoza u tom razdoblju za 30 posto uz promjenu strukture tog istog izvoza. Jel to može biti jasnije?", uzvratio joj je ministar Vrdoljak.

Identificirane su, pojasnio je, ključne industrijske djelatnosti koje imaju najveću sposobnost rasta, zapošljavanja i razvoja, a to su proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, proizvodnja računala te računskih i optičkih proizvoda, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, računalno programiranje, savjetovanje i povezane djelatnosti, proizvodnja elektroničke opreme, strojeva, uređaja, proizvodnja prehrambenih proizvoda i proizvodnja namještaja.

"Ovo nije Strategija, ovo nije hrvatski new deal, ovo je popis državnih želja koje bi netko drugi trebao napraviti", zaključio je laburist Dragutin Lesar.

"Ministre, tko vam je ovo pisao mora Vam vratiti novac", poručila je nezavisna Martina Dalić.

Na tvrdnju ministra Vrdoljaka kako će "doći neke zloćeste Vlade, koje su se povijesno pojavljivale u hrvatskoj povijesti" te su dovele do gospodarskog pada žestoko je reagirao HDZ-ovac Ivan Šuker poručivši kako su "te zloćeste Vlade od 2004. do 2008. imale prosječan gospodarski rast od četiri posto".

"Od 380 stranica Strategije 80 posto prepričava analitičke i statističke podatke. Nekoliko stranica na kraju teksta su strateški ciljevi hrvatske industrije. To se zaista ne može zvati dokumentom koji može reći hrvatskom gospodarstvu i hrvatskoj industriji kamo da ide", ocijenio je njegov stranački kolega Đuro Popijač.

Ivan Grubišić: Sabor dnevno troši 250 tisuća kuna

Za troškove Hrvatskog sabora svaki se dan iz državnog proračuna uzme oko 250 tisuća kuna, rekao je danas u Hrvatskom saboru nezavisni zastupnik Ivan Grubišić, raspravljajući o prijedlogu industrijske strategije hrvatske države do 2020. godine.

Trošimo vrijeme i novac, a napretka nema, zato treba donijeti strategiju razvoja države koje bi se onda morala držati svaka sljedeća Vlada, ustvrdio je nezavisni Grubišić.


Smatra da takvu strategiju treba naručiti Hrvatski sabor, a izraditi stručnjaci.

Grubišićeve ocjene o trošenju vremena bez rezultata, ne dijeli HNS-ov zastupnik Srđan Gjurković. "A što mi danas radimo", upitao ga je Gjurković, objasnivši da je industrijska strategija dio ukupne razvojne strategije države.

"Kako možete reći da ne radimo ništa", pitao je nezavisnog Grubišića, čiji je istup 'izazvao' i HDZ-ovog zastupnika Dujomira Marasovića koji mu je predbacio da je govorio 'kao u Crkvi'.

"Pun mi je kufer strategija, pa donesimo strategiju o načinu prikupljanja kestena na Sljemenu", ironizirao je Marasović koji ističe da bi vladajući trebali imati strategije kada dolaze na vlast kako bi javnost znala što kane raditi sljedeće četiri godine.

Grubišić se, međutim, nije dao pokolebati.

"Od '93. donijeli smo 60 strategija"

Treba donijeti nacionalnu strategiju razvoja države i da ona bude kodeks postupanja, a da odgovornost za njenu provedbu preuzme predsjednik Sabora, koji ne bi bio iz većinske stranke, nego bi ga birali zastupnici između sebe, na temelju njegovih stavova i projekata, rekao je Grubišić.


Ideji o novim ovlastima usprotivila se predsjedavajuća Dragica Zgrebec (SDP).

Sabor ima svoje ovlasti i ne treba mu davati nove, rekla je Zgrebec Grubišiću.

I nezavisni zastupnik Damir Kajin pita se hoće li predložena strategija nešto promijeniti?

Od '93. donijeli smo 60 strategija, volio bih da ponuđena, 61. strategija, nešto ponudi, no sumnjam, rekao je Kajin.

Vrdoljak o industrijskoj strategiji: Treba pomoći industriji, a ne politici

U Sabor je na red stigao Vladin Prijedlog industrijske strategije za idućih sedam godina koji definira industrijske ciljeve.

Ciljevi Strategije, među ostalim su rast obujma industrijske proizvodnje po prosječnoj godišnjoj stopi od 2,85 posto i rast broja novozaposlenih.

Kritike dokumentu uputila je oporba. Sa strategijom se dolazi na vlast, a ne odlazi s vlasti, poručio je HDZ-ov Goran Marić, a Martina Dalić smatra da strategija nije usklađena.

Da je neuobičajeno što se povijesni dokument brani deset minuta, ocijenio je HDZ-ov Ivan Šuker, a svima je odgovorio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak:

"Nije povijesni dokument, nisam rekao. Neke mjere su ponovljene zato da se ne ukidaju, neke nove predložene. I ako imate sadržaj koji treba biti unutra, koji će pomoći industriji, a ne osobnoj politici, ja sam ga spreman sutra staviti unutra. Samo da to čujem od vas", kaže Vrdoljak.
 

Pročitajte više