Optužen za prevaru Ivice Todorića od milijun eura, Državno odvjetništvo traži dvije godine zatvora

Foto: Arhiva

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv splitskog poduzetnika Matka Bobana, koji je prije par godina svoju tvrtku za oglašavanje Media d.o.o. za 21,4 milijuna kuna prodao Agrokoru Ivice Todorića. 

Zatajio mu je, međutim, da je Media jamac za tri kredita tvrtki supruge Aide Boban. Kako je kredite prestala vraćati, banke su se naplatile kod jamca, tj. tvrtke Media, čiji je novi vlasnik Todorić tako pretrpio štetu od 7,7 milijuna kuna.

To, međutim, kao da se nije ni osjetilo, s obzirom da je nakon promjene vlasničke strukture temeljni kapital u Media d.o.o. povećan sa skromnih 20 tisuća kuna za čak 110 milijuna kuna, i to kupovinom Zagreb plakata.

Lagao Todoriću?!

Državno odvjetništvo tereti Bobana da je koncem 2007. i početkom 2008. godine neistinito prikazao Todoriću da nema nikakvih dugovanja, iako je znao da je Media jamac i da supruga neće izvršavati svoje obaveze zbog nedostatka novčanih sredstava.

Nakon što je Todorić povjerovao njegovim navodima te kupio 100 posto poslovnih udjela Media d.o.o. za 21,4 milijuna kuna, a ne po realnoj tržišnoj cijeni od 13,8 milijuna kuna, zadužnice po ugovorima za kredit naplaćene su od tvrtke Media, a ne korisnika kredita koji su prestali izvršavati svoje obaveze, navodi Državno odvjetništvo u priopćenju ne navodeći o kojim se poslovnim subjektima i odgovornim osobama radi.

Optuženi bez komentara, čak i na predloženu sankciju od dvije godine zatvora 

Čuli smo se danas s Matkom Bobanom, no nije bio previše razgovorljiv. "Optužnica?! Nemam komentara!", bio je ljubazan, ali nepopustljiv Boban.

Pitali smo ga ima li možda komentar na traženje Državnog odvjetništva da se kazni sankcijom od dvije godine zatvora zbog prevare Ivice Todorića. Bez uspjeha. Čak ni na to Boban nije imao potrebu ništa reći.

Mala tvrtka iz Splita s kapitalom Ivice Todorića preuzela plakatiranje u Zagrebu

O tvrtki Matka Bobana pisalo se baš u doba kada je došlo do sporne situacije prilikom prodaje.

Media je koncem 2007. godine predala izdašnu ponudu za kupnju 49 posto Zagreb plakata od 109 milijuna kuna. Glavni konkurent Europlakat ustao je tužbom, no nije im puno pomoglo. Mala tvrtka iz Splita s kapitalom Ivice Todorića odnijela im je posao ispred nosa. Ipak, nije sve najsretnije završilo, jer je novi vlasnik morao krpati rupe koje je za sobom ostavio stari vlasnik. 

Pročitajte više