Optužen za uzrokovanje milijunske štete Pravnom fakultetu u Splitu: Bivši dekan Buklijaš traži izuzeće svih sudaca

Foto: H-alter.org

BIVŠI dekan splitskog Pravnog fakulteta Boris Buklijaš, kojeg Uskok tereti da je tom fakultetu prouzročio milijunsku štetu, zatražio je danas izuzeće zagrebačkog Županijskog suda, dok su njegovi suoptuženici u razdvojenom postupku priznali krivnju i nagodili se na kazne.

Boris Buklijaš je zatražio izuzeće svih sudaca zagrebačkog Županijskog suda te državnih odvjetnika pa je sjednica Optužnog vijeća odgođena kako bi se moglo odlučiti o njegovom zahtjevu.

Vrhovni sud o Turudićevom izuzeću

O Buklijaševom zahtjevu za izuzećem predsjednika tog suda Ivana Turudića odlučivat će Vrhovni sud kako bi Turudić potom mogao odlučivati o ostalim zahtjevima za izuzećem sudaca.

Ostali suoptuženici protiv kojih je postupak danas razdvojen, priznali su krivnju za pomaganje u zlouporabama te su se nagodili na zatvorske kazne ili kazne zatvora koje su im zamijenjene radom za opće dobro.

Ivanu Nikoliću i Renatu Doždoru jednogodišnja zatvorska kazna zamijenjena je radom za opće dobro, dok je Branko Perica osuđen na deset mjeseci uvjetno s rokom kušnje od dvije godine.

Osim toga, Nikoliću je oduzeta imovinska korist od oko 300.000 kuna, a Doždoru od 92.000 kuna.

Prouzročio milijunsku štetu

Borisa Buklijaša tereti se da je Pravnom fakultetu prouzročio milijunsku štetu lažiranjem putnih naloga, korištenjem službenog terenskog vozila za privatne svrhe, ali i napuhavanjem cijene radova na fakultetskoj zgradi, pri čemu je navodno pogodovao obrtima i tvrtki svojih suoptuženika.

Bio je i član Državnog sudbenog vijeća, a iz tog tijela koje imenuje i razrješuje suce te odlučuje o njihovoj stegovnoj odgovornosti isključen je u veljači, više od pola godine nakon što je uhićen.

Pročitajte više