Orah predlaže burzu drvnih sirovina i poluproizvoda

Foto: Hina

IZ ORaH-a su u četvrtak poručili kako je, da bi se potaknuo razvoj pilana i općenito održivog razvoja vezanog za šumarstvo, potrebno malom i srednjem poduzetništvu osigurati dovoljnu količinu drvne sirovine, zbog čega u toj stranci predlažu uvođenje burze drvnih sirovina i poluproizvoda.

Tim rješenjem, priopćio je karlovački ogranak stranke nakon održavno okruglog stola na tu temu, spriječila bi se dosadašnja korupcija i krađa u tom području, te formirao "sandučić pritužbi" kako bi mjerodavne institucije i javnost bili upoznati s problemima drvoprerađivača.

U ORaH-u zaključuju kako Hrvatsku treba brendirati kao zemlju s visokokvalitetnim drvnim proizvodima te povećati iskoristivost drvne biomase i otpada drvne industrije u energetske svrhe, ali i donijeti zakon koji bi regulirao status privatnih šumoposjednika.

Napominju i kako su šumarstvu potrebna ulaganja u nova znanstvena i tehnološka rješenja, nužnim ocjenjujući donošenje održive strategije razvoja šumarstva. Dobra strategija i njena primjena, uvjereni su, pružila bi novu priliku privatnim šumoposjednicima u obnovi poduzetničke tradicije obitelji 2. i 3. generacije, s ciljem očuvanja malih pilana i poticanja finalizacije proizvoda s istaknutima dizajnerskim obilježjima, te smanjenja izvoza čiste drvne sirovine i piljne građe.

"Održivo gospodarenje šumama dovest će do otvaranja novih zelenih radnih mjesta u sektoru prerade drveta i građevini, kroz poticanje gradnje drvetom općenito i kao ekološke toplinske izolacije, te je važno kako se njima gospodari, bilo da su one državne ili privatne", poručuju iz ORaH-a.

Pročitajte više