Orban: Mađarska je suverena zemlja, razdoblje kolonizacije je gotovo

Foto: europa

MAĐARSKI premijer Viktor Orban pooštrio je retoriku protiv banaka i velikih multinacionalnih kompanija, rekavši u obraćanju parlamentu da je "doba kolonizacije i visokih profita gotovo".

Premijer Orban, čiju stranku Fidesz u prvoj polovici iduće godine očekuju parlamentarni izbori, priopćio je da u budućnosti očekuje glasnija protivljenja, jer se njegova vlada zalaže za smanjenje cijena struje za kućanstva i pritiska banke da pomognu onima koji imaju kredit u stranim valutama, prenosi Reuters .
 
"Mađarska je neovisna i suverena zemlja. Period kolonizacije je gotov. Kresanje cijena komunalnih usluga, eliminacija stranog kreditorskog režima i spašavanje obitelji i njihovih domova su naši nacionalni ciljevi ", rekao je Orban na otvaranju sjednice nacionalnog parlamenta.
 
Među glavnim temama premijera uoči održavanja izbora su smanjenje računa za struju u narednih nekoliko mjeseci i izvjesne olakšice za stotine tisuća obitelji s hipotekarnim kreditima u stranim valutama.
 
"Banke i velike tvrtke koje imaju monopol u Mađarskoj morat će se naviknuti na novu situaciju", dodao je Orban.
 
On je poručio da je spasio Mađarsku od kolapsa kakav je zahvatio Grčku, kao i da je vratio financije zemlje na solidne temelje.
 
 

Pročitajte više