Osijeku 5 milijuna kuna za suzbijanje najezde komaraca

Ilustracija: Shutterstock

VLADA je odobrila sredstva na teret proračunske zalihe Gradu Osijeku radi sufinanciranja dijela troškova za suzbijanje najezde komaraca na području toga grada. Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako je prije četiri dana obilježen Svjetski dan zdravlja čija je tema bila prenošenje bolesti vektora, među ostalima i komaraca. U tom smislu je i ova odluka, rekao je Ostojić.

"Znate i sami da se, na žalost, proteklih godina događa situacija, osobito preko ljeto, koja značajno smanjuje kvalitetu života u Gradu Osijeku i cijeloj županiji, a da ne govorimo o bolestima koje prenose komarci. Na tom tragu je Grad Osijek osigurao 4,5 milijuna kuna, a naš prijedlog je da se iz proračunske zalihe, upravo iz razloga pravodobnog tretiranja larvi komaraca, sufinancira u ukupnom iznosu od 5 milijuna kuna".

Ostojić je rekao i kako županija nije osigurala sredstva, a premijer Zoran Milanović rekao je da se ovo ne bi trebalo pretvoriti u kontinuiranu praksu, već bi jedinice lokalne samouprave trebale odrediti svoje prioritete u godišnjem planiranju financija.

"Država će pomoći, ali u svakom gradu i svakom dijelu Hrvatske postoji neka posebna, drukčija potreba, a naša sredstva su ograničena. Treba vidjeti što je ove godine i s Vukovarom. Ne znam jesu li se obratili da ne bi bilo prekasno, ali apeliram na sve jedinice lokalne uprave da planiraju svoje vitalne potrebe. Negdje su to komarci, a negdje je neki drugi problem", izjavio je Milanović i dodao: "Dakle pogledajmo i što ima s Vukovarom ove godine, to je sljedeća neuralgična točka, da ne bi i oni zakasnili s molbom", zaključio je premijer.

Inače, Vlada je dala suglasnost i ravnatelju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za sklapanje sporazuma s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo o osiguranju financijskih sredstava za nabavu cjepiva iz programa obveznog cijepljenja i obvezne imunizacije u iznosu od 60 milijuna kuna.

Također donesena je i odluka o osnivanju Povjerenstva za odabir strateškog partnera trgovačkog društva Imunološki zavod.

Vrkić: Osijeku je prošle godine trebalo 7 milijuna kuna u borbi protiv komaraca

Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić osvrnuo se na odluku Vlade RH da odobrava 5 milijuna kuna Gradu Osijeka za borbu protiv komaraca.

"Koristim ovu priliku da se zahvalim Vladi, ali i premijeru Milanoviću na činjenici da su u vrlo teškim uvjetima, 5 milijuna kuna je veliki novac, smogli snage da pošalju novac, ali i poruku da je novi odnos između centralne i lokalne vlasti takav da zajednički dijelimo sve teškoće, ali i da se međusobno pomažemo. Moram samo podsjetiti da smo u prošloj godini na ime troškova vezano za komarce potrošili oko 7 milijuna kuna, a u proračunu za ovu godinu smo predvidjeli 4,5 milijuna kuna", rekao je Vrkić.

Pročitajte više