Osjetljivi razgovori na visokoj razini: Sjeverna Koreja nada se pozitivnim razgovorima s Japanom

Ilustracija: Guliver image/Getty images

SJEVERNA Koreja u utorak je objavila da bi se razgovori s Japanom, što će se održati krajem mjeseca, morali baviti i odštetnim zahtjevom za korejske seksualne robinje u Drugome svjetskom ratu, a ne samo Japancima otetima prije više desetljeća, jer Pjongjang tu temu smatra zaključenom.

No So Se Pyong, sjevernokorejski veleposlanik u Ujedinjenim narodima u Ženevi, rekao je kako se nada da će "osjetljivi" razgovori na visokoj razini što se će 30. i 31. ožujka održati u Pekingu, prvi put u više od godinu dana, dati "pozitivne rezultate" za narod obiju zemalja.

Japan i Sjeverna Koreja nastavljaju razgovore o sjevernokorejskom nuklearnom i raketnom programu te o sudbini Japanaca otetih u sedamdesetima i osamdesetima radi obuke špijuna. Razgovori su prekinuti u prosincu 2012., nakon što je Sjeverna Koreja testirala raketu velikog dometa.

"Japan tvrdi da slučaj otmice nije riješen, ali mi ga smatramo riješenim, tu više nema problema", rekao je So na konferenciji za novinare u Ženevi.

"Ali mi od Japana tražimo odštetu za zločine... Na primjer za 8,4 miljuna ljudi koji su prisilno odvedeni u Japan u kolonijalno doba. I ne samo to, treba riješiti i slučaj 'žena za utjehu'", rekao je.

Sjeverna Koreja tvrdi da je oko dvjesto tisuća Korejki Japan u ratu oteo i prisilo da služe kao "utjeha" japanskim vojnicima.

Japanski premijer Shinzo Abe ovaj je mjesec ponovio ispriku jedne prijašnje vlade tim ženama koje su silom u ratu odvedene u bordele. Južna Koreja to smatra znakom ublažavanja Abeova nacionalističkog tona.

Japanski odnosi sa Sjevernom Korejom opterećeni su japanskom okupacijom Korejskoga poluotoka od 1910. do 1945., sjevernokorejskim nuklearnim i raketnim programom kao i japanskim bijesom zbog otmica Japanaca.

Sjeverna je Koreja 2002. priznala da je u sedamdesetima i osamdesetima otela 13 japanskih državljana te da je njih osmero mrtvo. Među njima je bila i Megumi Yokota, koja je kao 13-godišnjakinja 1977. oteta na povratku iz škole. Prije dva tjedna u Ulan Batoru, mongolskoj prijestolnici kojom se Japan i Sjeverna Koreja koriste za neslužbene kontakte, njezini su se roditelji sastali s njezinom danas 26-godišnjom kćeri.
 

Pročitajte više