Osnivač Amazona Jeff Bezos ulazi u svemirsku industriju

Screenshot: YouTube

OSNIVAČ Amazona Jeff Bezos danas je predstavio planove za izgradnju tvornice raketa i svemirskih brodova s pripadajućom lansirnom rampom na Floridi, javlja Reuters.

Bezosov startup Blue Origin namjerava investirati više od 200 milijuna dolara u izgradnju proizvodnog pogona koji će biti smješten uz Svemirski centar Kennedy NASA-a, rekli su državni dužnosnici. Rakete će se u orbitu vinuti s obnovljene lansirne rampe u obližnjoj zračnoj bazi Cape Canaveral.

Najava stiže nakon prošlotjednog otvaranja prve Boeingove tvornice komercijalnih svemirskih brodova, a oba projekta uživaju financijsku podršku države, lokalnih i regionalnih agencija za ekonomski razvoj. Florida je dosad investirala oko dvije milijarde dolara kako bi privukla poduzetnike spremne za komercijalno osvajanje svemira.

> Boeing otvorio prvu komercijalnu tvornicu svemirskih brodova

Blue Origin razvija i testira omanju raketu s nazivom "New Shepard" koja može doseći visinu od oko 62 kilometara prije povratka na Zemlju, a u planu je i nova, još uvijek neimenovana raketa koja bi trebala postići orbitalnu visinu od oko 400 kilometara na kojoj se nalazi Međunarodna svemirska stanica.



Bezos je suočen s rastućom konkurencijom među kojom je tehnološki entuzijast i vlasnik Tesle Elon Musk sa svojom tvrtkom SpaceX, United Launch Allience koji predstavlja združeni poduhvat Lockheed Martina i Boeinga te Virgin Galactic Richarda Bransona.

"Ovo je prijelomni trenutak u evoluciji nove komercijalne svemirske industrije na Floridi," rekao je nakon najave Frank DiBello, predsjednik agencije za ekonomski razvoj Space Florida.

Pročitajte više