Osobe koje optužuju za napad na Vučića u Srebrenici privedene pa puštene

Foto: MUP RS

DRŽAVNA agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je tri osobe koje terete za napad na Aleksandra Vučića 11. srpnja u Srebrenici. Napadači su privedeni jutros, a nakon ispitivanja pušteni su da se brani sa slobode, javlja bosansko-hercegovačka novinska agencija Patria.

Privedeni su Almir Merdić, Elvedin Himzić i Mujo Dizdarević iz Tešnja, čije fotografije je ranije u sklopu potrage objavio MUP Republike Srpske. Merdić je u kratkom telefonskom razgovoru za Patriju potvrdio da je nakon petosatnog ispitivanja u Tužiteljstvu BiH pušten na slobodu.

"Ne znam što će se dalje desiti. Nisu mi rekli ništa. Vratili su mi dokumente. Samo su tražili da im kažem što sam vidio taj dan u Srebrenici", izjavio je Merdić.

Povezuju ga s Orićem i Izetbegovićem

On je jutros u Jelahu kod Tešnja uhićen zajedno s još dvojicom muškaraca koji su, prema navodima MUP-a RS, sudjelovali u napadu na Vučića. Srpski mediji, pozivajući se na obavještajne izvore, ranije su Merdića označili kao organizatora napada na Vučića, dovodeći ga u vezu s radikalnim organizacijama u BiH, ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem te bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Merdić je prošlog tjedna u intervjuu za agenciju Patria demantirao bilo kakvu povezanost s incidentom u Potočarima. Priznao je da se u vrijeme napada na Vučića nalazio nekoliko metara od premijera Srbije, ali tvrdi da se na fotografijama koje su mediji objavili može vidjeti kako nije sudionik izgreda, već sve vrijeme incident snima kamerom.

 

Pročitajte više