Osporavani libijski premijer održao prvu sjednicu vlade

Screenshot: Euronews

NOVI libijski premijer Ahmed Maiteeq u ponedjeljak je održao prvu sjednicu vlade nakon što mu je policija pomogla da se domogne premijerskog ureda koji nije želio napustiti njegov prethodnik.


Sjevernoafrička država bori se s političkom krizom i previranjima jer odlazeći premijer Abdullah al-Thinni odbija predati vlast Maiteequ kojeg je paralment izabrao u kaotičnom glasovanju prošlog mjeseca.

Thinni je podnio ostavku u travnju ali je nakon toga objavio kako je primio konfliktne informacije iz podijeljenog libijskog parlamenta o legitimnosti Maiteeqova izbora te objavio kako će nastaviti obnašati dužnost dok parlament ne riješi spor.

Maiteeq je stigao u ponedjeljak kasno navečer u ured premijera u pratnji policije, kaži svjedoci, a Thinni se nešto ranije preselio u drugu vladinu zgradu, kazao je njegov glasnogovornik.

U kratkom priopćenju nakon sjednice vlade Maiteeq je osudio sukobe oružanih islamističkih skupina i odmetnutih pripadnika vojnih snaga koje su izbile na istoku Benghazija i odnijele najmanje 21 život. Obećao je poboljšati sigurnosnu situaciju u zemlji i boriti se protiv terorizma.

Zamjenik predsjednika parlamenta Ezzedin al-Awam kazao je Reutersu kako mu je Thinni u ponedjeljak rekao da nije predao dužnost spornom nasljedniku.

Nakon četiri desetljeća vladavine Moamera Gadafija i tri godine kaosa nakon njegova svrgavanja s vlasti Libija danas ima malo institucija koje funkcioniraju i nema pravu vojsku doraslu odmetnutim borcima i islamističkim militantima koji koriste silu kako bi ostvarivali svoje ciljeve.

Pročitajte više