Ostojić: Policija je pratila novinare, pa indirektno i Bajića

Foto:  Tomislav Krišto (Cropix)

 "NIJE bilo prisluškivanja glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića!", rekao je na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je tako objavio nalaz unutarnje kontrole vezano uz navode o praćenju glavnog državnog odvjetnika i osmero novinara. 
 
Prema informacijama koje je objavio Novi list bivši ravnatelj policije Oliver Grbić u drugoj polovice prošle godine, prije parlamentarnih izbora, naložio tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osam novinara zbog curenja informacija u slučaju Fimi media.
 
Grbić naredio, Brkić odradio praćenje novinara
 
"Bilo je izlistavanje poziva glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Izlist se nije radio direktno već indirektno. Riječ je nečemu što je neprihvatljivo", rekao je Ostojić pred novinarima dodajući kako je posao "odrađivao" Milijan Brkić po nalogu ravnatelja policije Olivera Grbića.Ostojić je objavio da se nalog USKOK-a iz 2010., a odnosio se na aktualna suđenja, zapravo okrenuo protiv samog državnog odvjetnika.
 
"Znači, DORH nikada nije tražio da se novinari prate. Sve je to bilo po nalogu Olivera Grbića, a u provedbi Milijana Brkića", naglasio je ministar unutarnjih poslova. Isto tako Ostojić tvrdi da je bilo praćenja jednog novinara od strane policije a riječ je o uredniku Jutarnjeg lista Mladenu Plešeu.
 
"Postojali su 'izlisti' za pet novinara", rekao je danas Ostojić dodajući da za tri novinara nije bilo izlista telefonskih poziva jer se nije moglo utvrditi kojim se brojem služe. Ostojić je naglasio kako je bilo uništavanja dokaza kako bi se prikrila ova radnja te prikrivanja dokumenata.  
 
Dokument prema kojem su bili vidljivi rezultati zapravo nezakonitih radnji uništen je, a policija ga je uspjela rekonstruirati priznanjem policijskoj službenika koji ga je uništio i putem informatičkog sustava.
 
Karamarko: Sve je bilo po zakonu
 
 Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko osvrnuo se na tiskovnu konferenciju ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića na kojoj su predočeni rezultati unutarnje kontrole o navodnim praćenjima i prisluškivanjima glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara.
 
Karamarko, koji je 2010. kada se cijeli slučaj dogodio bio ministar unutarnjih poslova, je rekao kako je policija tada radila sve po zakonu i po nalogu USKOK-a.
 
"Meta te istrage nisu bili ni novinari ni glavni državni odvjetnik nego osoba koja odaje državne podatke", istaknuo je Karamarko koji nije htio reći o kojoj se osobi radi jer je još uvijek obvezan tom službenom tajnom.
 
Ministar Ostojić je po objavi rezultata unutarnje kontrole rekao kako DORH nikada nije tražio da se novinari prate te da je sve bilo po nalogu Olivera Grbića, a u provedbi Milijana Brkića. Na pitanje novinara jesu li Grbić i Brkić radili po zakonu, Karamarko je kratko odgovorio:Jesu!  
 
"Nisu meta bili novinari nego onaj tko odaje državne tajne

"Ne znam zašto se svi odjednom prave nevini, kao da nitko ništa ne zna. Policija je postupala po Zakonu o policiji, ne mogu državni odvjetnik i odvjetništvo precizirati koje metode policija koristi. Ne želim reći da netko laže, možda je netko nešto zaboravio. Ali mi sigurno nismo", kaže Karamarko.

Šef HDZ-a tvrdi da aktualna vlast proizvodi aferu kojom pokušava diskreditirati vrh HDZ-a. "Sve je to jedna politička igra i to nije dobro", kaže Karamarko. Za predsjednika HDZ-a nema ništa sporno u činjenici da je policija pratila novinare.

"A kako mislite da policija može ući u obradu tog slučaja? Kako da dođe do informacije o curenju podataka ako ne izlista sudionike? Nisu novinari bili meta istrage, meta je bila propusna točka u sustavu, dakle onaj tko odaje državne tajne", kaže Karamarko.
 
Grbić: Nitko iz Unutarnje kontrole nije me ništa pitao

Bivši ravnatelj policije Oliver Grbić u telefonskom razgovoru za Media servis rekao je da je neugodno iznenađen nalazom Unutarnje kontrole budući da s njim nije nitko razgovarao. Rekao je da ga ovo sve podsjeća na mračno doba srednjeg vijeka.

Iako službenu izjavu nije dao jer ne smije bez dozvole nadređenih, podsjetio je da je prije nekoliko dana najavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da će sve istražiti Unutarnja kontrola pozdravio.

Danas je, rekao je, ostao neugodno iznenađen da je Unutarnja kontrola zaključila svoj rad sa izvješćem budući da ga nitko do danas nije pozvao i pitao što ima reći na tu temu.

Grbić je rekao i da nije imao razloga uništavati dokumente koji eventualno kompromitiraju nekog trećeg, a nada se da će se u cijelu priču uključiti i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji će ovoga puta utvrditi potpunu istinu.

Pročitajte više