Ostojić zaprepašten: Iz europskih fondova za zdravstvo dosad iskorišteno "nula kuna i nula lipa"

MINISTAR zdravlja Rajko Ostojić je na današnjoj konferenciji za novinare u koprivničkoj bolnici rekao kako ga je zaprepastilo što u hrvatskom zdravstvu nije bilo nijednoga strateškog dokumenta razvoja, što je uvjet za dobivanje novca iz fondova EU-a.
 

"Sada je strateški projekt dovršen pa će biti upućen Vladi i Saboru. Taj strateški projekt smo dovršili i on će biti upućen u Vladu za desetak dana, a u Sabor u rujnu. Nakon toga bit će distribuiran svim zdravstvenim ustanovama. Na taj će se način moći iskoristiti europski fondovi za zdravstvo. Do sada je iskorišteno nula kuna i nula lipa", istaknuo je Ostojić.
 
Na pitanje koliko je novca izdvojeno za bolnice koje više rade tijekom turističke sezone, ministar je odgovorio kako dosad to, nažalost, nije bila praksa, ali da je to ipak učinjeno prije nekoliko dana.

"Stanje je lošije i dugovi su veći nego što smo mislili" 


Govoreći o dugu zdravstvenih ustanova, istaknuo je da je golem. "Prije sedam mjeseci rekao sam da dug premašuje pet milijardi kuna i tada sam prestao o tome govoriti. Nakon dva i pol mjeseca veledrogerije, bolnice i dobavljači su potvrdili da je stanje još lošije i rekli su da postoje bolnice koje duguju i ne plaćaju više od tisuću dana", rekao je ministar Ostojić i podsjetio kako je država u svibnju uplatila 300 milijuna kuna za ustanove čiji je osnivač i vlasnik, ali i za kliničke te županijske bolnice.
 
"Radit ćemo ono što se nije radilo posljednje četiri godine, kada se dug kontinuirano i trajno povećavao, iako je moj prethodnik govorio da teče med i mlijeko, da imamo najlikvidniji europski zdravstveni sustav", rekao je ministar Ostojić, dodajući kako je prije desetak dana za kliničke bolnice, čiji je osnivač i vlasnik država, plaćen dug stariji od 180 dana. Ocijenio je kako je stanje u vezi s dugom nekim veledrogerijama, u usporedbi s onim prije godinu dana, bolje ili isto.

"Od 114 milijuna kuna duga starijeg od 365 dana, KBC Osijek napravio je dug od 104 milijuna kuna, naravno da sam smijenio tog ravnatelja i tu upravu"  

"Nažalost, neke bolnice nisu podmirivale dugovanja i 1500 dana. Očekujem da osnivači i vlasnici počinju uvoditi red. Dakle, od 114 milijuna kuna duga starijeg od 365 dana u kliničkim bolnicama, KBC Osijek napravio je dug od 104 milijuna kuna, a ostalih devet bolnica samo 10 milijuna. Naravno da sam smijenio tog ravnatelja i tu upravu", rekao je ministar Ostojić, ističući da je poslovanje županijskih bolnica problem koji traje godinama.

Pročitajte više