Oštre kritike seljaka na prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu: U prvenstvu zakupa dosadašnji posjednici tek treći

MINISTARSTVO poljoprivrede poziva sve zainteresirane na javnu raspravu o nacrtu prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji bi se uskoro trebao naći u parlamentarnoj proceduri.

Ministarstvo je pozvalo sve zainteresirane predstavnike regionalne i lokalne samouprave, nadležna tijela i institucije, fizičke i pravne osobe, stručnu i ostalu javnost da se uključe u njegovu izradu. Prva javna rasprava održava se danas u Osijeku, a u iduća tri dana i u Zagrebu, Splitu te Rijeci. Javnim raspravama nazoče predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za poljoprivredno zemljište koji će predstaviti Nacrt te neposredno davati odgovore i raspravljati o postavljenim pitanjima. Rasprave se održavaju i drugdje.

Kritike seljaka su brojne, od one da nisu predviđena obeštećenja za oduzetu zemlju, pa do one da se posao oko zakupa od općina i gradova prebacuje na Agenciju za poljoprivredno zemljište koja još nije proradila. A trenutno je za natječaj spremno 250 tisuća hektara, ističe predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin.

"To zemljište do 15. svibnja 2013. godine, kada je zadnji rok za upis, neće biti stavljeno u funkciju. Pomoćnica ministra kaže da će se u funkciju staviti milijun hektara. To bi bilo lijepo, samo hoće li nam to što značiti ako se stavi nakon 15.5.2013. godine. To je datum kada mi u mirazu nosimo u Europsku uniju ono što imamo, a tih milijun hektara sigurno nećemo imati", naglašava Latin.

Oštre kritike iz Labinštine

Oštre kritike stigle su i od poljoprivrednika iz Labinštine. Na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća Kršana predstavljen je prijedlog novog zakona. Naišao je na veliki kritike poljoprivrednika, ali i lokalne samouprave.

Zakon je ukratko predstavio dr. Aldo Milotić iz Poljoprivrednog instituta iz Poreča. Prema njegovim riječima, zakon je usklađen s direktivama Europske unije, a najveće novine su što će od sada poljoprivredno zemljište u vlasništvu države biti i zemljište upisano u zemljišne knjige kao društveno vlasništvo, kao i šumsko zemljište koje nije obraslo višegodišnjim gospodarski opravdanim šumskim kulturama.

Novost su zemljišni fondovi i agencija koja će njime raspolagati, a posebne mjere predviđene su i za privatne vlasnike neobrađenog poljoprivrednog zemljišta. Pravo prvenstva na natječaju za zakup imat će fizičke ili pravne osobe čiji gospodarski program državna komisija bude najviše vrednovala, onaj tko ponudi tri puta veću cijenu, a tek zatim dosadašnji posjednik ako je u mirnom posjedu. Upravo na taj dio prijedloga zakona poljoprivrednici Kršana i imaju najviše primjedbi.

Najviše primjedbi na pravo prvenstva za zakup u kojem je dosadašnji posjednik tek na trećem mjestu

"Imamo zaduženje preko 30 milijuna kuna svi skupa. To nije milijun kuna. Svatko ima tri-četiri milijuna kuna kredita na grbači, svatko ima troje, četvero ili petero ljudi zaposlenih i ja vas sad pitam tko će snositi odgovornost", upitao je Đani Fajman.

U raspravi je potpredsjednik Vijeća Klaudio Lazarić primijetio kako je kršansko vijeće imalo priliku dodijeliti preostalo zemljište prije stupanja na snagu zabrane raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, no nažalost to nisu učinili, pa on drži da je to grijeh ovog Vijeća. Dodao je i kako ovim zakonom Kukuriku koalicija šalje poruku da nije za decentralizaciju, nego za još goru centralizaciju.

Općinski načelnik Valdi Runko izrazio je nadu da zakon u ovom obliku nikako ne može dobiti zeleno svjetlo u Saboru te da je ovakav zakon napravljen najviše zbog općina i devet gradova koji u dvadeset godina nisu napravili program raspolaganja zemljištem. Nažalost, zaključio je Runko, njime se kažnjavaju općine poput naše, koja ima program i koja je gotovo 95 posto zemljišta stavila u funkciju.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina upozorava da je prerano za oštre kritike jer se prijedlog novog zakona tek izrađuje.

Pročitajte više