Osumnjičeni za pedofiliju i žrtva u susjedstvu, a sud zabranio približavanje ispod 100 metara?!

Foto: Arhiva

SPLITSKI Županijski sud nije htio pritvoriti 53-godišnjaka iz Makarske osumnjičenog za spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina. Istražni zatvor odbili su i sudac istrage, a i izvanraspravno vijeće po žalbi Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. Obje instance zadovoljile su se mjerom opreza, zabranom približavanja oštećenoj na manje od 100 metara.

Policija pita sud: Kako ćemo provesti mjeru?

Makarska policija je, pak, zatražila uputu od splitskog suda kako da provedu mjeru, odnosno, onemoguće približavanje osumnjičenog i žrtve na manje od stotinu metara, kada žive u susjedstvu na značajno manjoj udaljenosti od one koja je postavljena kao sigurnosna zona. Odgovor suda još nije stigao, ali je zato reagiralo Državno odvjetništvo. Kako neslužbeno doznajemo, zatražili su zaštitu zakonitosti, a o čemu bi trebao odlučiti Vrhovni sud.

Za ubuduće

Ta odluka inače ne može promijeniti rješenje splitskog suda koje je već pravomoćno i ide u korist osumnjičenika, ali se može izbjeći da se ubuduće događaju ovakvi i slični slučajevi u kojima služba zadužena za provedbu mjere istu ne može provesti iz jednostavnog razloga što nije provediva.

Osumnjičenik je priveden početkom lipnja, a u svojoj obrani negirao je da je nasrnuo na 11-godišnju susjedu kada je došla na repeticije kod njegove kćeri. Žrtva je o događaju šutjela pola godine, a onda se povjerila prijateljicama, koje su sve ispričale razrednici.

 
 
 
 

Pročitajte više