Otežana opskrba plinom u BiH zbog smanjenja dotoka iz Rusije

Foto: Hina

UPRAVA BH Gasa, najvećeg distributera plina u BiH, upozorila je da je toj zemlji za trećinu smanjena doprema ruskog plina, zbog čega je došlo do poteškoća u opskrbi tim energentom.

U priopćenju koje potpisuje direktor BH Gasa Mirza Sendijarević ističe se da je isporuka ruskog plina smanjena za čak 35 posto od ugovorenih količina i napominje da BH Gas pokušava pronaći zamjenska rješenja kako bi se osigurala normalna opskrba plinom. Također se pozivaju institucije vlasti u Federaciji BiH, kao osnivača BH Gasa, ali i državu BiH, da rade na izgradnji skladišta prirodnog plina te da se osiguraju drugi pravci i izvori opskrbe plinom izvan Rusije.

"Dugoročno gledano, radimo na razvoju zamjenskih pravaca opskrbe plinom, ali i na izgradnji skladišta plina, što prije svega ovisi o interesima i spremnosti države te nižih tijela vlasti. Država će morati stati iza tih projekata kako bi dugoročno osigurala energetsku stabilnost Bosne i Hercegovine”, rekao je Sendrijarević.

Energoinvest d.d. Sarajevo, kao uvoznik plina, izvijestio je BH Gas da je Gazprom Export smanjio isporuke plina zbog skladištenja većih količina u podzemna skladišta u Ruskoj Federaciji kako bi se osigurala pouzdana isporuka preko teritorija Ukrajine prema europskim potrošačima tijekom zimske sezone.

Pročitajte više