Novi francuski plinovod alternativa za Njemačku: Zbogom ruskom plinu?

Novi francuski plinovod alternativa za Njemačku: Zbogom ruskom plinu?

Foto: Gazprom

FRANCUSKA gradi plinovod na sjeveru zemlje koji će povezati novi LNG terminal u Dunkirku s Njemačkom do 2016., čime će ta zemlja dobiti alternativu za ruski plin.

Njemačka je trenutačno najveći uvoznik ruskog plina na svijetu, a EU u svjetlu krize u Ukrajini opetovano poziva države članice da smanje ovisnost o ruskim energentima.

Plinovod Arc de Dierrey dug 300 kilometara, koji gradi mrežni operater GRTgaz, prenosit će uglavnom plin s novog LNG terminala državne elektroenergetske tvrtke EDF te poboljšati tranzit prema južnoj Francuskoj.

No njegov potencijal kao alternativne veze za Njemačku i Švicarsku sve je važniji zbog krize u Ukrajini.

Ruski Gazprom obustavio je isporuku plina Ukrajini 16. lipnja zbog neplaćenih računa. To je treći takav spor dviju zemlja u deset godina i premda plin u EU preko Ukrajine i dalje stiže, skrenuo je pozornost na pitanje europske energetske sigurnosti.

"Posve je moguće da LNG postane konkurentniji i tada će se postaviti pitanje izvoza u središnju Europu"

"Arc de Dierrey prvi je korak u velikom planu povezivanja dvaju francuskih plinskih čvorišta", rekao je Olivier Aubert, direktor za strategiju i marketing GRTgaza u intervjuu za Reuters.

"No isto tako će pridonijeti još jednoj ulozi u budućnosti, odnosno učinit će Francusku ulaznim vratima za plin u Europu. A najvažnije tržište koje nam je svima na umu je Njemačka", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka, koja iz Rusije uvozi 36 posto plina, nema izravan pristup LNG terminalima na svojoj obali, premda joj dva druga terminala, u Belgiji i Nizozemskoj, mogu osigurati ukapljeni plin.

Zbog pada proizvodnje plina u Sjevernom moru, većinski dioničar GRTgaza, GDF Suez, i EDF moderniziraju tri francuska LNG terminala kako bi povećali uvozne kapacitete.

"Posve je moguće da LNG postane konkurentniji i tada će se postaviti pitanje izvoza u središnju Europu", rekao je. "Njemačka je prvi korak", rekao je, dodajući da bi i druge zemlje koje se nalaze istočnije mogle također biti zainteresirane.

Francuska može bez ruskog plina

Gradnja plinovoda, vrijednog 635 milijuna eura, počela je u ožujku u nizini sjeverno od Pariza, a EU u projektu sudjeluje sa 77 milijuna eura subvencija jer će plinovod pridonijeti diverzifikaciji europske opskrbe.

Prva faza bit će završena u studenome 2015. kada će biti završen LNG terminal u Dunkirku, a druga u studenome 2016. kada će očekuje povezivanje s postojećim plinovodima u Obergailbachu na njemačkoj granici i Oltingueu na Švicarskoj.

Plin trenutačno teče samo u jednom smjeru, iz Njemačke u Francusku, no ne postoje tehnički razlozi zašto ne bi mogao ići i u obrnutom smjeru, rekao je Aubert.

Ruski plin pokriva samo 10 do 15 posto francuskih potreba i Aubert ističe da to znači da Francuska može i bez njega, osim kada vladaju jako niske temperature, što se dogodi jednom u 50 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara