Otkrio je Boga i kozmičku energiju: Nikola Tesla postat će svetac Srpske pravoslavne Crkve?



"NIKOLA TESLA bio je sveti duh, čovjek koji je rano otkrio Boga, a potom i nebeska prostranstva i kozmičku energiju", naglasio je razgovoru za Večernje novosti Nikola Lončar, prvi čovjek "Nikola Tesla Science Foundation of Philadelphia", potvrdivši kako su Sinodu Srpske pravoslavne crkve i patrijarhu Irineju podnijeli prijedlog da se Tesla proglasi za sveca. Da je prijedlog poslan SPC-u potvrdila je i glasnogovornica te fondacije Mirna Momičević.

Za sveca mora se dokazati da je "stradao za vjeru i narod"

"Obožavanje Nikole Tesle je podignuto u nebeske visine i zato njegovi mladi obožavatelji širom svijeta predlažu da on Srbin bude proglašen za sveca. Ovaj prijedlog potpisalo je nekoliko stotina teslijanaca i on je upućen SPC-u", naglasila je Mimičević za Večernje novosti.


U tekstu se naglašava kako Srpska crkva, za razliku od Rimokatoličke, nema precizno definiranu proceduru kanonizacije, a primarno je da je "kandidat bio istinski vjernik" te da je "stradao za vjeru i narod".

Ide i molitva

"Ukoliko se utvrdi da je predložena osoba dostojna da ponese aureolu, Sabor SPC donosi odluku o proglašenju za svetitelja. U rang svetaca Srpske crkve predloženi se uzdiže na posebnoj liturgiji, kada se prvi put iznosi ikona sa njegovim likom i čitaju posebne molitve", pojasnili iz SPC-a za Večernje novosti.

U tekstu se naglašava kako su zapravo male šanse da Tesla ipak postane svecem.

Pročitajte više