Ovi bi hrvatski moćnici voljeli da se 2014. godina nikad ne ponovi

Foto: Arhiva

I U 2014.  godini dogodile su se mnoge korupcijske afere. U njima su glavni akteri bili lokalni politički dužnosnici. Da će borba protiv korupcije ići u tom smjeru dao je naslutiti i prije mandata novi državni odvjetnik Dinko Cvitan..

Sjećate se kume Merzel?


"Moja je impresija da su lokalni šerifi daleko opasniji nego što to naoko izgleda", rekao je Cvitan.Govorio je u veljači tada još ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan. Ni mjesec dana nakon toga Sabor ga je imenovao novim glavnim državnim odvjetnikom, a tri tjedna kasnije uhićena je tadašnja sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel. Zahvaljujući zviždačici u njezinom uredu Jasmini Jovev na svjetlo dana izašle su brojne malverzacije višegodišnje županice..

"Zadovoljna sam što su se institucije pokrenule i da su njihove istrage pokazale ono što sam ja govorila", rekla je Jovev.

Sabo, Vidošević, Bandić...

"Ja sam tu da dam i dat ću čvrste argumente koji će sigurno oboriti ovo sve što je navedeno, za mene to nije nikakvo iznenađenje jer su optužbe bile monstruozne", rekla je Merzel.Dugogodišnja članica vrha SDP-a izbačena je stranke. Nakon pet mjeseci u pritvoru podnijela je ostavku te je puštena da se brani sa slobode. A bivši SDP-ov vukovarski gradonačelnik Željko Sabo nepravomoćno je osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora zbog pokušaja podmićivanja HDZ-ovih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića kako bi u Gradskom vijeću prešli na stranu SDP-a. Na izricanju presude bio je potresen..


"Nikad neću priznati ono što nisam učinio, vjerujte mi razmišljao sam o Anti Gotovini", poručio je Sabo.Iz Remetinca je ove godine izašao bivši predsjednik HGK Nadan Vidošević, ali je nastavljeno i punjenje zagrebačkog zatvora.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uhićen je sa suradnicima u aferi Agram. Izašao je iz pritvora nakon što je uplatio 15 milijuna kuna jamčevine. I dalje je gradonačelnik, ali svoj posao ne smije obavljati. Afera je izazvala veliku pažnju Zagrepčana, od kojih mu mnogi potencijalna nedjela poput zloupotrebe položaja i ovlasti, trgovinu utjecajem, ne zamjeraju. Njegova obrana pak tvrdi da je riječ o politički montiranom procesu..

Kalmeta u Remorkeru

"Ja mislim da je ovo sumrak pravne države, mislim da živimo u opasnim vremenima pravne nesigurnosti", izjavio je odvjetnik Krešimir Krsnik.Još jedan remetinečki zatvorenik tvrdi da su procesi protiv njega politički montirani- bivši premijer Ivo Sanader. Iako je suđenje za aferu Planinska u tijeku, posljednjih je mjeseci rijetko na sudu zbog problema sa srcem.

Suđenje za aferu HEP- Dioki još nije počelo, a ove je godine donesena nepravomoćna presuda za Fimi mediju kojom je osuđen na 9 godina zatvora, dok je HDZ-u izrečena novčana kazna u iznosu 5 milijuna kuna, a mora i vratiti nezakonito stečen novac..


"Dužna je uplatiti iznos od 17 430 368 kuna koji predstavlja razliku od iznosa pribavljene imovinske koristi do iznosa vrijednosti ranije navedenih novčanih sredstava", rekla je sutkinja Ivana Čalić.Pravomoćna presuda izrečena je Sanaderu za slučajeve Hypo i INA-MOL. Osuđen je na 8,5 godina zatvora. A čelnik MOL-a Zsolt Hernady i dalje izmiče hrvatskom pravosuđu. Afere potresaju i Zadar. Gradonačelnik Božidar Kalmeta pod istragom je USKOK-a. Riječ je o proširenju istrage u aferi Remorker..

Sinovčićevi milijuni

"Tu nema ništa novo, ništa što već nije pisalo puno puta po medijima, mene to previše ne brine, naravno da nije ugodno. Tijekom postupka koji će uslijediti ja ću sigurno dokazati da s tim nemam veze", rekao je Kalmeta.

Zadarsku javnost zaokupio je još jedan slučaj- uhićenje poduzetnika Rene Sinovčića zbog milijunskih pronevjera. A zbog pronevjere novca Hypo-Alpe-Adria banke, austrijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv umirovljenog hrvatskog generala Vladimira Zagorca. Pažnju međunarodne javnosti privuklo je suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Njemačkoj. Nekadašnje pripadnike jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi tereti se za ubojstvo hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

 

Pročitajte više