POTREBNA IM JE NAŠA POMOĆ Evo kako možemo pomoći žrtvama poplava

Foto: Index

EVO GDJE se i danas prikupljaju donacije za žrtve poplava. Svakog dana dodajemo nova mjesta prikupljanja!

"Važno upozorenje svima koji šalju i prikupljaju pomoć ugroženim područjima širi se medijima. Naime, na svaku ambalažu hrane koju šaljete u sklopu raznih humanitarnih akcija, obavezno vodootpornim markerom napišite slovo H. Ono je znak za humanitarno. Tim činom možete spriječiti preprodaju i vraćanje robe na police trgovina. Mole se svi koji mogu da ovu obavijest šire dalje. Ljudi sa terena javljaju da se masovno zloupotrebljavaju humanitrne pošiljke, da se doslovce kradu. Vodite računa o povratnim informacijama prilikom zaprimanja pošiljke, mora biti potpis odgovorne osobe koja je to zaprimila...", obavijest je koja se širi Facebookom.

> Interaktivna karta: Dodajte sami lokacije na kojima se prikuplja pomoć za žrtve poplave!

> Udruge za zaštitu životinja skupljaju pomoć za ljude i životinje s poplavljenih područja

> UKOLIKO ZNATE GDJE SE JOŠ ORGANIZIRA PRIKUPLJANJE POMOĆI, JAVITE NAM NA desk@index.hr

> Najpotrebnije su stvari za bebe i djecu

Najpotrebnije je:

U skladu s trenutnim stanjem prikupljenih dobara, Hrvatski Crveni križ moli građane da više ne donose rabljenu odjeću i obuću, uz iznimku robe za djecu i novorođenčad, gumenih čizama i donjeg rublja.

Najpotrebniji su: oprema i odjeća za djecu i novorođenčad, dječja hrana, donje rublje za djecu i odrasle, higijenske potrepštine, posteljina, pokrivači, deke, ručnici, madraci, sredstva za održavanje čistoće prostora te gumene čizme. 

ZAGREB

Pomažu i studenti i učenici

Studentski zbor Fakulteta političkih znanosti i Klub studenata Fakulteta političkih znanosti organiziraju humanitarnu akciju prikupljanja pomoći ugroženom stanovništvu Slavonije, Bosne i Hercegovine te Srbije, koje je pogođeno poplavama. U prostorijama Kluba studenata FPZG-a (dvorište Fakulteta) organizirat će se prikupljanje konzervirane i suhe hrane, vode, odjeće, obuće, rukavica, svijeća, baterija, deka, pelena, higijenskih potrepština, papirnatih ubrusa, sredstava za čišćenje i dezinfekciju, kao i ostalih stvari potrebnih za pomoć ugroženima u poplavama.

Prikupljanje će biti organizirano sukladno radnom vremenu Kluba (9 – 21 h) i to od ponedjeljka (19.5.2014.) do petka (23.5.2014.). "Nakon što prikupimo humanitarnu pomoć, ista će biti poslana organizacijama koje su u mogućnosti distribuirati prikupljene stvari pogođenim područjima, poput Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Zagrebu i sl. Kolegice i kolege, pokažimo svoju solidarnost s ugroženim stanovništvom poplavljenih područja i budimo dio regionalnog humanitarnog projekta!", poručuju studenti.

Pomoć se prikuplja se i u studentskom domu Stjepan Radić na Savi.

Pomoć se prikuplja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Ivana Lučića 3, u organizaciji Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, uz potporu Uprave i Kluba studenata Filozofskog fakulteta, od 8 ujutro do 20h navečer, od ponedjeljka do petka, u auli odmah preko puta ulaza. Studenti nude  i pomoć oko organiziranja odlaska volontera na poplavljena područja. Informacije na adresi: szbor@ffzg.hr

Pomoć za stradale u poplavama također će biti organizirana od strane Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu u prostorima studentske garderobe na Šalati 4 te studentskoj garderobi u sklopu KBC Zagreb (Rebro) od ponedjeljka do srijede od 8 do 15 sati

DVD Prečko prikuplja pomoć te mole sve sugrađane da dostave najpotrebnije - voda, konzervirana hrana, higijenske potprepštine, odjeću, prikupljanje će se organizirati u vatrogasnom domu u Jarnovićevoj 19 od srijede do subote u razdoblju od 15 do 20 sati. Informacije na broj 013865010.

Humanitarni koncert studenata Muzičke akademije u Zagrebu u Maloj sceni


Studenti Muzičke akademije u Zagrebu organiziraju niz humanitarnih događanja u svrhu pomoći stradalim obiteljima u poplavi. Njihovim aktivnostima priključuju se LEO Klub Zagreb, „Tri kule“,  Ženski Lions Klub Kontesa Nera te kazalište Mala scena

Prvi u nizu je koncert  MUZA OD SRCA koji će se održati u kazalištu MALA  SCENA u četvrtak 22 svibnja 2014. u 19 sati.

Ulaznice po cijeni od 20,00 kn mogu se rezervirati telefonom na broj 46 83 944 ili kupiti na blagajni kazališta, a mogu se uz to donijeti i dobrovoljni prilozi (higijenske potrepštine, hrana i igračke za djecu).

Kafić Limb (preko puta FER-a za one koji ne znaju), subota od 16 do 23 sata. "Skupljamo SAMO higijenski pribor, prvu pomoć i one osnovne lijekove koje smijemo nositi. Pomoć ide za Bosnu (Orašje, Šamac, Maglaj) gdje toga fali. Dođite u tom razdoblju, potražite Tomislavu (ili samo pitajte drage ljude tamo) i ostavite kutiju analgetika, aktivni ugljen (krenule su zaraze), ove rehidromixe koji pomažu, prvu pomoć, maramice za čišćenje, sredstva za dezinfekciju i čišćenje, rukavice... "

Botinec, Novi Zagreb

"Pozivamo sve građane dobre volje da u DVD Botinec ( 20.svibnja 2014 od 14.00-18.00 sati) donesu hranu, odjeću, obuću, deke, plahte, i sve za što misle da bi moglo pomoći ljudima, koji su trenutno bez ičega smješteni po dvoranama i školama, daleko od svojih domova. Molimo Vas da ono što ste namijenili za pomoć što prije dostavite kako bi se napravila pošiljka i isporučila što prije izbjeglim stradalnicima u pripremljenim sabirnim centrima.


Ako je potrebno doći do vas i preuzeti stvari, namirnice i potrepštine, nazovite na 091 5863 - 540 broj telefona", poziva udruga Izvor ljubavi.

Špansko, Malešnica

Organizirano je prikupljanje pomoći za poplavljene u Župi Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom. Pomoć će se od ponedjeljka prihvaćati u prostorijama ispod crkve svaki dan prije podne od 10 do 12 sati i poslije podne od 17 do 18:30 sati. Sva pomoć prikupljena tijekom tjedna, u subotu će se direktno prevesti do najpotrebitijih obitelji. Prikupljat će se konzervirana hrana, tjestenina, riža, sol, šećer, ulje, voda, sokovi i namirnice koje se neće kvariti zbog isključene struje i uništenih hladnjaka; osnovne higijenske potrepštine, ručnici, deke i plahte; dječja odjeća, cipele svih veličina prikladne za kretanje po blatu i vodi i sve što ste u mogućnosti darovati obiteljima koje su ostale bez svega.

Potrepštine se prikupljaju i u Osnovnoj školi Malešnica.

Zagrebački Automoto klub Maksimir poziva vlasnike autoservisnih radionica Zagreba i Zagrebačke županije koji su spremni besplatno ili uz pola cijene popraviti bar jedan ili više automobila građana s poplavljenih područja Slavonije, da se jave Klubu. Biti će potrebna pomoć za prijevoz oštećenih i neispravnih automobila od poplavljenih područja do Zagreba, te usluge automehaničara, autolimara, autolakirera, vulkanizera, ali i akumulatori i rezervni autokaroserijski dijelovi.


Vozači čijem poplavljenom automobilu treba samo neki sitniji popravak specijalizirane radionice koje nema u Slavoniji, mogu se obratiti za informacije – pomoć najbližem autoklubu kojemu će AMK Maksimir besplatno na zahtjev poslati knjižicu "Auto servisne i druge usluge za vozače" koja sadrži popis gotovo svih specijaliziranih radionica u Zagrebu.

Sve informacije o ovoj akciji i vozilima kojima treba popravak biti će objavljivani na www.amk-maksimir.hr .

Sveta Nedjelja

Gradsko društvo Crvenog križa Samobor u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Grada Svete Nedelje, organizirao je prikupljanje pomoći obiteljima i svom ugroženom stanovništvu poplavljene Slavonije. Donacije se prikupljaju u svim oblicima (hrana, odjeća, obuća, higijenske potrepštine i slično) u DRUŠTVENOM DOMU STRMEC (Vladimira Nazora 13, 10 434 Strmec)  20.05.2014. od 09,00 do 21,00

Ukoliko netko nije u mogućnosti donaciju izvršiti na navedenu adresu, istu može ostaviti u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva u svome naselju ili nazvati zapovjednika VZG-a Svete Nedelje, Nevenka Čižmešiju, na broj mobitela 099/ 2205-228, koji će organizirati dolazak po donaciju na kućnu adresu donatora.

Primorski Dolac

Pomoć u hrani, lijekovima, sredstvima za higijenu, alatima, priborima za čišćenje , dekama, odjeći i obući i drugim stvarima mogu donijeti u prostorije općine Primorski Dolac svakim radnim danom od 08,00 do 14,00 sati. Organizacija prikupljanja pomoći trajati će slijedećih 15 dana.

Topusko


Donacije se mogu donijeti u knjižnicu Srednje škole Topusko od 20. do 213. 5 od 8 do 14 sati.

Jastrebarsko

Grad Jastrebarsko, Gradsko Društvo Crvenog križa Jastrebarsko i Vatrogasna zajednica Grada Jastrebarskog odučili su se uključiti u akciju prikupljanja pomoći za stanovnike poplavljenih područja.

Sve svoje priloge i pomoć gađani mogu dostaviti od ponedjeljka do petka u:

  •     Centralnom prostoru za prihvat pomoći u ulici Dr. Franje Tuđmana 47 (Ceste Jastrebarsko, u dvorištu) od 8 do 20 sati,
  •     Ured Gradskog društva crvenog križa Jastrebarsko u ulici Vladka Mačeka 2 od 8 do 20 sati
  •     U najbliži DVD na području Grada Jastrebarskog od 17 do 20 sati.


Prikupljaju se trajne namirnice, voda, higijenske potrepštine, odjeća i obuća (sortirana po veličini i spolu), posteljina i deke.

Svaki par ruku puno znači pa pozivamo sve zainteresirane volontere da se jave na broj – 01/6283 363 ili 098/631 021

Gospić-Otočac

Svi koji žele pružiti materijalnu pomoć našim dragim Slavoncima koji su iz Gospića ili Otočca mogu se javiti Milanu Franiću na broj 099 859 6215. To je udruga ratnih veterana 9.gbr. Vukovi, zajedno sa ostalim braniteljskim udrugama iz Hrvatske  prikupljaju za pomoć, a prijevoz će ići kroz dva, tri dana. Krenut će iz Splita i stat će ovdje i pokupiti iz Gospića prikupljene stvari, hranu, odjeću, obuću, itd.(novci ne, oni idu na žiro račun tko želi uplatiti). Tako da - donesite što možete, koliko možete kroz dva dana da im to predamo...u ured Toni Maras kraj trga, od 08 do 15 h. Trg Stjepana Radića 4, preko puta poštanske banke - firma je OtoArt.

U Gospiću se prikuplja humanitarna pomoć za Slavonce i na sljedećim adresama:

- 9. gardijask brigada: KIC, Budačka 12, i ispred trgovina Lidl i Plodine u utorak
- Crveni križ Gospić: KIC, Budačka 12

Kotoriba

Obavještavaju se mještani Kotoribe i okolnih sela da će se, na inicijativu Crvenog križa i Udruge žena Kotoriba u srijedu, četvrtak i petak u Vatrogasnom domu Kotoriba održavati humanitarno prikupljanje pomoći za ljude stradale u poplavama. "Molimo sve ljude dobrog srca da se odazovu prikupljanju flaširane VODE, suhe i konzervirane hrane, odjeće, obuće, deka, higijenskih potrepština (pelene, maramice, ulošci, sapuni, toalet papir, sredstva za dezinfekciju...) itd. Vrijeme prikupljanja: Srijeda, četvrtak i petak ujutro 10 do 12 i popodne 17 do 19 sati."

Split

U dogovoru s Udrugom veterana 4. gardijske brigade, od ponedjeljka 19.05., do srijede u prostorijama KN Torcida organizira se prikupljanje hrane za pomoć žrtvama poplave u Slavoniji. Klub navijača će biti otvoren od 10:00 do 21:00 sati. Pozivamo sve da donesu konzerviranu hranu, ulje, brašno, šećer!

Omiš

Grad Omiš se pridružuje cijeloj Hrvatskoj i organizira prikupljanje materijalne pomoći stradalima. Središnje tijelo za provedbu takvih aktivnosti na području grada Omiša je Gradsko društvo Hrvatskog crvenog križa Omiš, Ulica Punta 1., tel.fax.021/861-224, gdck-omis@email.t-com.hr.


U ovim prvim trenucima najvažnija je pomoć za višednevno organizirano zbrinjavanje evakuiranih osoba u vidu trajnih namirnica i vode, hrane za djecu i higijenskih potrepština, pa se takve donacije mogu od strane fizičkih i pravnih osoba dostaviti na dva javna punkta i to u prostorijama GDHCK Omiš (baraka Punta) u vremenu od 8 do 20 sati i u prostorijama HGSS (“limenka” na kolodvoru) od 17 do 20 sati.

Novčane uplate mogu se izvršiti na žiro račun Gradskog društva HCK Omiš IBAN HR7323300031100154541.

Grad Omiš će, pored posebne žurne novčane uplate na teret svojih proračunskih sredstava, pratiti potrebe građana i njihovih jedinica lokalne samouprave u fazi sanacije šteta, te će u suradnji s nadležnim državnim službama uputiti i dodatne prikladne pomoći.

Omišalj

Donacije će se prikupljati od četvrtka 22.05. do ponedjeljka (po potrebi i duže) u terminu od 17h do 19h ispred zgrade Općine u Omišlju, u organizaciji Karnevalske Udruge "Babani" Omišalj.

Petrinja

Svu pomoć građani mogu donijeti u praktikum Veterine u Srednju školu Petrinja i to od ponedjeljka do petka od 8 do 14 sati te utorak, srijeda i četvrtak od 12 do 17 sati. "Građani mogu donijeti konzerviranu hranu, posteljinu, deke, higijenski pribor, oprema i potrepštine za djecu", rekle su za portal053.hr učenice Lucija i Lidija.


Asocijacija žena HSS-a „Hrvatsko srce" u Sisačko-moslavačkoj županiji pozvala je članove i članice HSS-a da se također uključe u prikupljanje pomoći za stradale u poplavama u Posavini, Slavoniji, Pounju i ostalim dijelovima Hrvatske.

Pomoći možete doniranjem pokrivača, posteljine, odjeće obuće, higijenske potrepštine, pitke vode, trajnog mlijeka, nepokvarljive hrane i slično. Pomoć se prikuplja u Narodnom domu „Stjepan Radić" u Hrastovici svakoga dana od 18 do 20,30 sati, kao i u Petrinji u prostorijama Gradskog odbora HSS-a Petrinja svakog dana od 18 do 20,30 sati.

Akciji prikupljanja pomoći odazvao se i Gradski odbor SDP-a Petrinja koji moli sve članove i simpatizere, kao i građane Petrinje da se priključe akciji prikupljanja prijeko potrebnih deka, odjeće, obuće, ali i svega za što mislite da bi moglo pomoći ljudima. Vaše donacije možete dostaviti u zgradu stranaka svakodnevno od 15 do 20 sati, poručili su iz petrinjskog SDP-a.

Opatija

Grad Opatija obavještava građane da je u Opatiji organizirano prikupljanje nužne pomoći za nastradale u poplavljenim područjima.

Pomoć se prikuplja na sljedećim punktovima u gradu :


- Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Opatija, Rakovčeva 15,  svaki dan od 8-20 sati,
- Mjesni odbor Volosko, 19-22.5.2014. u vremenu od 17-20 sati (po potrebi, dežurstva će se organizirati i dalje)
 -Mjesni odbor Tošina, 19-21.5.2014. u vremenu od 17-20 sati (po potrebi, dežurstva će se organizirati i dalje)
- Mjesni odbor Kosovo, 20-22.5.2014. u vremenu od 16-18 sati

Grad ovim putem poziva građane da se u okviru svojih mogućnosti uključe u akciju prikupljanja pomoći za stanovništvo u poplavama pogođenim dijelovima, prije svega onih stvari koje su sada najnužnije: pitke vode, konzervirane i trajne hrane, dječje hrane, higijenskih potrepština...

Osim toga, Grad Opatija priključit će se i konkretno pružanju pomoći, navodi gradonačelnik Ivo Dujmić,  donacijom i nabavkom upravo stvari koje su ovom trenutku najhitnije potrebne stradalima kako bi, koliko je moguće,  pomogli stanovništvu u područjima pogođenim katastrofalnim poplavama.

Prikupljenu pomoć dalje će distribuirati Crveni križ Opatija.

Pašman

Općina Pašman će do daljnjega ustupiti Vijećnicu gdje će svatko tko ima bilo što a smatra da bi moglo pomoći ljudima koji su pogođeni poplavama moći donijeti, a Općina će to proslijediti Crvenom križu. Općina će pakete zaprimati svaki dan od 7 do 19 sati. Tko nije u mogućnosti dostaviti pakete sam u prostorije Općine Pašman neka nazove na 260 – 260, te će komunalni redar doći po paket.

Bjelovar

U Bjelovaru se donacije u obliku hrane, higijenskih potrepština i ostalo, prikupljaju na adresi Radija Terezije Bjelovar, Cvjetna 41.

Karlovac

Pomoć će se prikupljati od ponedjeljka do petka u vremenu od 10.00 – 12.00; i 17.00-20.00 na slijedećim lokacijama:


Karlovac: prostorije UOPBDR Domobranska 25,kontakt osobe : Nikola Alić 091/7294376 i Marijan Štefanić 098/9020729

Duga Resa: prostorije URV 2.gbr GROMOVI Park dr. F.Tuđmana 2, kontakt osoba: Milan Valentić – 098 66 75 69

Ogulin: prostorije HČZ grada Ogulina A.Stepinca 1, kontakt osobe: Renato Glavaš 092/1663967,Igor Majetić 098/711305

Ozalj: kontakt osoba Josip Lukežić 092/2987763

Organizacija volontera Karlovačke županije: Milan Valentić – 098 66 75 69 i Marijan Štefanić 098/9020729

Pomaže i Brodarica

Od danas do kraja tjedna u prostorijama Župnog ureda u Brodarici možete donijeti odjeću, obuće, higijenske potrepštine, konzerviranu hranu i sve ostalo što može pomoći ugroženom stanovništvu od poplava u Slavoniji i BIH. Akciju od danas organizira brodarička župa, tamošnji mjesni odbor i gradski odbor HSP dr.Ante Starčević. Pomoć se prikuplja u župnom uredu, na adresi Krapanjskih spužvara 41 na Brodarici. a možete se javiti i predsjedniku MO Brodarica Antoniju Goviću na mobitel broj 095/870-1136, javlja portal ŠibenikIN.

Organizirano prikupljanje pomoći u Požegi:

Požeška udruga mladih aktivista PUMA prikuplja donacije u svom prostoru: Ulica Antuna Kanižlića 1 (pored banke PBZ), Požega.


Caritas Požeške biskupije: novčane uplate na žiro-račun IBAN HR4223860021130011296
te donacije u sjedište Caritasa: Vukovarska 7, Požega.

Prelog

Župni dvor u Prelogu u utorak 20.5.2014. od 8:00 – 18:00

Osijek pomaže

Od ponedjeljka 19.05.2014. godine u prostorijama Studentskog zbora Sveučilišta (Cara Hadrijana bb, preko puta HEP-Plina pored bivše vojarne) od 9:00h skupljat će se sve potrebno za pomoć poplavljenim područijima.

Aktivisti živog zida iz Osijeka također organiziraju pomoć za stradale u poplavama. Svi koji su voljni pomoći, mogu se obratit na mob: 095 1995 123

Vatrogasci OSIJEK DONJI GRAD u prostorijama društva: prikupljanje donacija će biti u prostorijama DVD-a Osijek Donji Grad na adresi Cvjetkova 12, danas u periodu od 7 do 20 sati.
Kontakt broj:  031/506-179

Slavonski Brod

Prikupljanje pomoći organizira se u ulici P. Krešimira IV  2 (zadnji neboder od korza, suteren)  - Volonterski centar Slavonski Brod,  cijeli tjedan od 10 do 14 h.

Orebić

Udruge građana Orebića organiziraju prikupljanje pomoći stanovništvu ugroženom poplavama.

"Molimo mještane  Orebića i okolnih mjesta da prema vlastitim mogućnostima doniraju, te donesu u prostorije DVD Orebić 20. svibnja od 16 do 21 sat slijedeće:


BEBE I DJECA: kašice za bebe, pelene, vlažne maramice, mlijeko za dohranu, kozmetika za bebe i djecu.

HRANA: Sve što može duže stajati -konzervirano (paštete, razni namazi, mesni doručak, i dr.), flaširano, u tetrapaku, suhomesnato s dugim rokom trajanja, hrana za šećerne bolesnike. Voda!

Hrana koja se može ODMAH konzumirati bez termičke obrade.

HIGIJENA: Gel za suho pranje ruku, vlažne maramice, prva pomoć, asepsol, toalet papir, ulošci, tamponi, sapuni, lijekovi protiv bolova.

SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE: Četke, krpe, deterdženti, sredstva za dezinfekciju, maske za prašinu, rukavice.

JOŠ: odjeća, rublje, posteljina, deke...

Molimo povedite računa o potrebi da se roba transportira kamionom, te distribuira u lošim uvjetima. Ukoliko je poklonjeno u staklenoj ambalaži dobro ga upakirajte. Poželjno je da, ukoliko možete, donirano već donesete spakirano u kutiju, ali naravno, nije uvjet.

Prikupljeno ćemo u pomoć HGSS-a i Hrvatskog crvenog križa dostaviti onima kojima je najpotrebnija.

Ukoliko želite donirati, a ne možete sami dovesti od 16 do 21 do DVD-a Orebić, nazovite koordinatoricu akcije Maju Škorić na 0992640255, te se dogovorite kada netko može na vašoj adresi prikupiti donirano".

Rijeka

Pomoć prikuplja i Klub mladih Rijeka, na adresi Erazma Bačića 9a.  Rijeka prikuplja pomoć stradalima od poplave od ponedjeljka do  petka od 08:00 do 00:00, a u subotu od 10:00 do 00:00


"Pozivamo ljude da donesu toplu odjeću i obuću, deke i sve ostalo sto misle da je potrebno. Stradalima su potrebne stvari za osobnu higijenu, maloj djeci kašasta hrana, donirati hranu koja moze duže stajati.", poručuju.

Materijalne potrepštine za sve ugrožene stanovnike skupljaju se i na Učiteljskom fakultetu u Rijeci, u suradnji s Leo i Lions klubovima iz Rijeke. Sve što možete izdvojiti i da Vam ne treba donesite sutra i prekosutra na Učiteljski fakultet (Sveučilišna avenija 6, kampus).

Daruvar

Tko želi pomoći može hranu i ostale potrepštine odnijeti u prostor Radija Daruvar te u prostorije Crvenog križa u Daruvaru od 12:30h.

Donji Miholjac

Društvo Naša djeca iz Donjeg Miholjca uključuje se u prikupljanju donacija stradalim u katastrofalnim poplavama.  U naredna tri dana, od ponedjeljka 19.05. pa do 21.05.2014 otvorit će svoje prostorije i organizirati dežurstva za prihvat donacija, svaki dan od 17.00-19.00 h.

"Skupljamo znači sve od odjeće, posteljine ,deka, lijekovi protiv bolova, zavoji, hrana za bebe. Uglavnom ljudima je potrebno sve čak i slatkiši za tu dječicu, igračke. Ako donirate hranu mora biti poput suhomesnate ,konzerve...samo da nije svježe. Nadam se da ćete se odazvati u velikom broju i pokazati veliko srce i humanost jer nikad ne znamo kad će i nama takva pomoć biti potrebna.", poručuju iz Društva.


Udruga žena Hrvatsko srce Donji Miholjac organizira prikupljanje pomoći u svojim prostorijama na Trgu Ante Starčevića (znad kino-sale). Pomoć će se prikupljati i u utorak 20.05.2014. od 18:00h-20:00h.

Đurđevac

Udruga ‘SKUP’ Đurđevac organizira prikupljanje pomoći stradalima koja se može predati u Domu Mladena Markača u Đurđevcu na adresi Grkinska 4. Akcija sakupljanja nekvarljivih namirnica i ostalih potrepština počinje u ponedjeljak 19.05.2014. od 09:00 sati. Ako možete izdvojite koju kunu i kupiti nešto nekvarljive hrane za nastradale obitelji. Mole se svi koji su u mogućnosti da se odazovu ovoj akciji!  Akciji sakupljanja pomoći, pridružuje se i Udruga hrvatskih branitelja 1990 1996 RH.
INFO: 099 404 51 02
095 214 00 01

Našice

Pomoć se prikuplja u prostorijama DV-a i JVP-a Našice u Našicama. Našički vatrogasci i facebook stranica Našice organizirali su prikupljanje u suradnji s Crvenim križem Vinkovci.

Koprivnica

Donacije u hrani i ostalim potrepštinama mogu se donijeti u prostorije Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica u ul. Braće Radića 7. Čeka se donacija Podravke i Danice pa će se sve to zajedno uputiti ovih dana na odredište. Donacije će biti će namijenjene ili Vukovaru, ili Županji ili Slavosnkom Brodu; još nije odlučeno, ali uglavnom najpogođenijim hrvatskim područjima.

Zaprešić

Zaprešić organizira prikupljanje humanitarne pomoći za poplavljene. Pomoć se može dostaviti u Župu  Kraljice Apostola i na adresu Antuna Mihanovića br 24. Kordinator Sonja Radman Livaja.

Prikuplja se: odjeća, obuća, posteljina, prekrivači, pelene za odrasle i djecu, higijenske potrepštine, sredstva za dezinfekciju, lopate,metle, hrana isključivo konzerve, šećer, ulje, mlijeko trajno, suhi keksi, voda, hrana za kućne ljubimce, vreće za spavanje, igračke. Broj kontakta 099 33 13 463.

Karlovac

Taekwondo klub Karlovac organizira natjecanje 24.5., te se u sklopu toga organizira skupljanje potrepština. Adresa je: Kralja Tomislava 9, Atomsko sklonište.

Stvari koje bi sakupili, na dan natjecanja bi bile isporučene ljudima kojima su najpotrebnije. Paketi se mogu donijeti svakom danom od 17 do 21.30 sati.

Živi zid pomaže

Živi zid poziva građane da se priključe članovima naše udruge koji pomažu poplavljenim područjima.  Molimo vas da pomognete donacijama u hrani i higijenskim potrepštinama za stradalo stanovništvo, dobrovoljce, aktiviste i vojsku.

"Molim Vas da se odazovete vapaju naših sugrađana. Nemojte da sve ostane na lajkovima i komentarima. Ako niste u mogućnosti pomoći, javite onima koji jesu. Dijelite, zovite. Ljudi stradavaju, pomozimo!"

Za Pulu se javite kolegici Nensi Krupić: 098/252-877

https://www.facebook.com/nensi.krupic?fref=ts

Za Zagreb Mario Gracin: 091/590-1244
https://www.facebook.com/mario.gracin.75?fref=ts

Karlovac Ivan Vilibor Sinčić: 091/971-4598
https://www.facebook.com/vilibor.trenk?fref=ts

Međimurje Vladimira Palfi: 095/524-5688
https://www.facebook.com/vladimira.palfi?fref=ts

Popovača: 091/3369-218
https://www.facebook.com/wladi.matijas?fref=ts

Osijek Michaela Varga: 095/1995-123
https://www.facebook.com/michaela.varga.94?fref=ts

Split

Budući da u Splitu nije zasad službeno organizirano prikupljanje pomoći, zasad se još uvijek obavlja interno povezivanjem preko facebooka. Oni koji su voljni pomoći javljaju se u inbox na dva profila (Dijana U Zemlji Čudesa i Nada Nigojevic). "Jutros sam kontaktirala Crveni kriz u Splitu kako bi dogovorili da preuzmu prikupljeno medutim nitko se nije javljao (nedjeljom valjda ljudima pomoc nije potrebna, tim danom se brckaju u poplavljenim podrucjima). Sutra ujutro cu kontaktirati opet, nadam se sa malo vise uspjeha a dotad neka se kontaktiraju gore navedeni profili na facebooku. Unaprijed hvala svima", kaže Nada Nigojević.

Pripadnici Udruge veterana 4. gardijske brigade odlučili su pomoći Slavoncima čiji su domovi nestali u poplavama koje su ovih dana poprimile kataklizmičke razmjere. Od ponedjeljka, dakle 19. svibnja, do srijede u prostorijama udruge u Ulici Ruđera Boškovića 25. u Splitu organizira se prikupljanje hrane; konzerviranu hranu, ulje, brašno, šećer.

Organizirano prikupljanje pomoći u župi Sv.Jurja u Primoštenu


Čakovec

Skupljanje garderobe, higijenskih potrepština, hrane i sl u prostorijama Udruge međimurskih žena i trudnica, - barake GK Medjumurje, bočni ulaz, cijeli tjedan od 16.00 - 19.00h

Đakovo

U Đakovcu pomoć se skuplja na sljedećim lokacijama: Odred izviđača Klasje, Vladimira Nazora 1 te Astronomsko društvo Orion, Vijenac k.Alojzija Stepinca 10 (zgrada Komiteta).

Zadar

Studentske udruge sveučilišta u Zadru organiziraju humanitarnu akciju sakupljanja odjeće, obuće i najvažnije higijenskih potrebština, konzervirane hrane i svega za djecu i bebe. Akcija počinje u ponedjeljak i trajat će najkraće do kraja sljedećeg tijedna. Na tri mjesta, Stari i Novi kampus i Narodni trg, biti će postavljeni štandovi na kojima će volonteri prikuljati vaše donacije. Svaka pomoć je dobrodošla!

"Pozivamo sve članove i prijatelje da se uključe u akciju prikupljanja pomoći za nastradala područja od poplava!  Mi kao klub odlučili smo se za pomoć u obliku higijenskih potrepština (dječje pelene, vlažne maramice i ostalo). Novčane donacije ne primamo! Pomoć će se prikupljati na bazenu Višnjik od 20:30-22:00 sata.

Hvala svima!
VK Zadar 1952"


Vladislavci

Općina Vladislavci se organizirala prikupljanjem pomoći u odjeći, obući, hrani, vodi, lijekovima, higijenska sredstva, pribor za čišćenje...Prihvatni centri su objekti vatrogasnih domova u Vladislavcima i Hrastinu te društveni dom u Dopsinu koji su otvoreni cijeli tjedan od 08:00 do 22:00 h. Isto tako Općina Vladislavci osigurava smještaj stradalih u obiteljskim kućanstvima. Za sve informacije potrebno se javiti u društvene domove ili u općinski stožer zaštite i spašavanja zamjeniku načelnika općine gospodinu Ivanu Farkašu na telefon 091/5724909.

Velika Gorica

U župi Blaženog Alojzija Stepinca, prostorijama Crvenog križa, te Izviđača TUR-a prikuplja se pomoć za mještane slavonskih sela koji su zbog poplava ugroženi.

Dobrodošle su trajne namirnice, flaširana voda, konzervirana hrana, svijeće, čizme, pribor i sredstva za higijenu, baterije, ulje, deke, vreće za spavanje, pelene, pribor za čišćenje, metle, maske za prašinu, krpe, gumene rukavice, i druge stvare koje bi mogle koristiti ljudima na tom području.

Virovitičani skupljaju pomoć za regiju

Virovitičani su počeli prikupljati pomoć za BiH, Srbiju i Hrvatsku. Možete donijeti stvari kod Daniele Weiss Bešić (Stanka Vraza 41, preko puta poliklinike Baturina) a ona će se pobrinuti da dođu do većih humanitarnih organizacija. Skupljaju konzerve, tjesteninu, dvopek, pelene, sredstva za dezinfekciju, sredstva za osobnu higijenu, deke, odjeća, obuća, vreće za spavanje, čarape, donje rublje, potkošulje, hrana za bebe, flaširana voda, higijenski ulošci, ručnici, toalet papir, pelene za odrasle, vlažne maramice.


Od lijekova trebaju paracetamol i lijekovi protiv crijevnih bolesti.

Prikupljanje humanitarne pomoći poplavama ugroženim područjima Hrvatske Posavine

Grad Kutina je u suradnji sa Caritasom i Crvenim križom Grada Kutine pokrenuo akciju prikupljanja humanitarne pomoći stanovništvu koje je hitno moralo biti evakuirano iz svojih  domova zbog proboja nasipa na rijeci Savi i izlijevanja Une. Pomoć je hitna i trenutno najpotrebnija  u odjeći (posebice dječjoj), dekama, hrani, vodi i napitcima.

"Pozivamo i molimo sve građane svih naselja grada Kutine i građane Kutine da se odazovu akciji prikupljanja pomoći, te pokažu solidarnost u ovim teškim trenucima za Hrvatsku Posavinu i Pounje.

Prikupljanje pomoći će se odvijati radnim danima u Crvenom križu i Caritasu, te u vatrogasnim domovima pripadajućih naselja na području grada Kutine.

Pokažimo razumijevanje i solidarnost u ovim teškim vremenima sa stanovništvom ugroženih područja i odazovimo se akciji!", kažu iz ureda načelnika Stožera zaštite i spašavanja Grada Kutine Damira Petravića.

Švicarski Hrvati pomažu

Grupa Hrvata iz Posavine, mahom predstavnici udruga koje djeluju u Švicarskoj, krenula je u akciju i pokušava organizirati tu pomoć što efikasnije i brže. Mole se svi koji mogu pomoći nekim savjetom ili konkretnom akcijom da se uključe. Planira se formirati svojevrsni "krizni štab" koji bi koordinirao te akcije i poslao pomoć tamo gdje je najpotrebnija. Prvi sastanak održati će se u srijedu, 21. svibnja 2014. u 19:30 sati u prostorijama Hrvatske dopunske škole Zürcherstrasse 48/50, 8953 Dietikon. Osim gore spomenutih udruga priključilo se još desetak udruga, a biti će prisutni i predstavnici hrvatske katoličke misije.


"Još jednom apeliramo na sve koji mogu ikako pomoći da se jave na ove brojeve telefona:

Marko Cvitkušić 079 438 85 94
Mato Bubalović 079 830 52 87
Stipo Vukoje 078 84 04 792

Putem portala hrvati.ch možete saznati i gdje se prikupljaju donacije.

Kako pomoći putem Crvenog križa?

Zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile područja Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, Hrvatski Crveni križ je pokrenuo apel za prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu.

Za stanovnike koji žive na područjima pogođenima poplavama u Republici Hrvatskoj donacije se mogu uputiti:

- uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08*

- pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen)**

- on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa.

Za BiH i Srbiju

Za stanovnike Bosne i Hercegovine te Srbije prikuplja se isključivo novčana pomoć, a donacije se mogu uputiti:

- za pomoć stanovnicima u Bosni i Hercegovini na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 05 (primjer internet uplate i opće uplatnice)*

- za pomoć stanovnicima u Srbiji na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 07 (primjer internet uplate i opće uplatnice)*

- on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa


Hrvatski Crveni križ će prikupljena sredstva rasporediti potrebitima u Hrvatskoj ili dostaviti nacionalnim društvima Crvenog križa Bosne i Hercegovine i Srbije. Crveni križ zahvaljuje na svim donacijama. Sve on-line uplate izvršene putem PBZ Carda, uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oslobođene su bankovnih naknada.

*Prilikom uplate iz inozemstva koristite SWIFT: PBZGHR2X

Hrvatski Caritas poziva građane da pomognu poplavljenim Slavoncima

Hrvatski Caritas pozvao je danas sve građane i tvrtke da svojim novčanim prilozima priskoče u pomoć Slavoncima čije su kuće i njive poplavljene.

Iz Caritasa navode da je novčanu pomoć moguće uplatiti na žiro-račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175 ili on-line uplatama na www.caritas.hr.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina naveo je da će iz interventnih sredstava Hrvatski Caritas uputiti 20.000 kuna za osiguravanje hrane i pitke vode ugroženim obiteljima.

"Brojne obitelji ostale su bez krova nad glavom. Preko noći uništeni su im domovi. Sada su suočeni s neizvjesnošću i zabrinuti za sutra. Želimo im pomoći da prebrode teške trenutke u kojima sa zebnjom spašavaju svoje poplavljene domove, želimo im poručiti da nisu sami i da računaju na pomoć i u sanaciji i obnovi domova nakon povlačenja vode. Stoga pozivamo i sve građane da se prema svojim mogućnostima uključe u prikupljanje novčane pomoći za naše postradale sugrađane", rekao je Svalina.


U većini gradova i sela kanali su pod vodom, usjevi potopljeni, radni strojevi stoje u vodi, a kuće i pokućstvo uništeni. Na terenu su i dalje ekipe za hitne intervencije civilne zaštite, pripadnici Hrvatske vojske te stanovnici koji nastoje spriječiti daljnju štetu i zaštititi svoje kuće i imanja.

Kako doznajemo, pojedine crkve organiziraju skupljanje hrane, vode i deka, odjeće i ostalih potrepština za ugrožene ljude.

Javite se i udomite stradalnike poplava!

Zbog katastrofalne poplave koja je zadesila Posavinu, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Udruga veterana 5. gardijske brigade, Udruga veterana specijalne jedinice policije "Krpelj" iz Vinkovaca i UDVDR za grad Vinkovce se stavila na raspolaganje Stožeru za obranu od poplava županije Vukovarsko- srijemske.

"Pozivamo sve članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i sve druge branitelje i stanovnike Vukovarsko-srijemske županije da se pripreme te se u slučaju javnog poziva za pomoć odazovu i organizirano pridruže pomoći poplavljenim područjima sukladno uputama koje će biti dane. U slučaju  potrebe pozivi s uputama će ići putem lokalnih medija, portala i facebook stranica SOHV-a i braniteljskih udruga.", poručuje Stožer za obranu Vukovara.

Pozivaju se i svi stanovnici gradova i sela Vukovarsko- srijemske županije s prostora kojima ne prijeti opasnost da u svoje domove prime stanovnike stradalih područja. Svi koji žele udomiti stradalnike poplava neka se jave Društvu Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije i Gradskom društvu Crvenog križa Vinkovci na tel. 032/ 332523 ili na adresu:Trg bana Josipa Šokčevića 1 u Vinkovcima.

Pročitajte više