Padaju pobunjenička uporišta, ukrajinske snage napreduju prema Donjecku

Foto: Hina

UKRAJINSKE snage u nedjelju su nastavile napredovati prema separatističkom uporištu Donjecku i potpuno zauzele dva grada južno od Slavjanska dok se više od dvije tisuće pristaša takozvane narodne republike Donjecka, koju su separatisti proglasili na istoku Ukrajine, okupilo u središtu Donjecka spremno braniti grad od ukrajinske vojske.

Ukrajinska nacionalna zastava izvješena je u gradovima Artemivsku (77.000 stanovnika) i Druživki (60.000), na cesti koja povezuje Slavjansk i Donjeck, izvijestili su predsjednika Petra Porošenka ministar obrane Valerij Geletej i načelnik glavnog stožera Viktor Muženko, po priopćenju ukrajinskog predsjedništva.

Ukrajinska vojska je još u subotu zauzela pobunjenička uporišta Slavjansk i Kramatorsk koji su tjednima bili u okruženju vojske, što je prvi veći uspjeh Kijeva na terenu nakon obnove vojne ofenzive. Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu objavilo je nešto kasnije da su pobunjenički borci napustili gradove Druživku i Kostjantinivku.

Separatisti prijete i regrupiraju snage

"Povest ćemo partizanski rat na čitavom području Donjecka", rekao je bivši samoproglašeni "narodni gubernator" Pavlo Gubarjov koji je bio u pratnji desetorice ljudi naoružanih kalašnjikovima.

"Oslobodit ćemo Kijev, ali još ne znamo koliko će se krvi morati proliti i kada ćemo to učiniti", kazao je.

Prosvjednici okupljeni na Lenjinovu trgu nosili su transparente s pozivima da se "Donjeck spasi od ukrajinske vojske" i da se "zaustavi genocid u Donbasu". Usto su nosili zastave "narodne republike Donjecka", "nove Rusije" i Komunističke partije izvikujući "Rusija, Rusija" i "fašizam neće proći".

Proruski separatisti na istoku Ukrajine pregrupiraju se u Donjecku nakon posljednjih gubitaka koje su im nanijele ukrajinske snage.

Izvjestitelji kažu kako je konvoj oklopnih vozila i autobusa pobunjenika napustio grad Kramatorsk gdje su se sklonili nakon pada Slavjanska, a pozvali su na velike prosvjede u Donjecku. Ukrajinski predsjednik Porošenko rekao je da je pobjeda od velike simboličke važnosti, ali da je prerano za slavlje.

Separatisti u svojim rukama drže brojne gradove, od toga su najvažnija središta Donjeck i Luhansk. Novih detalja oko pregovora Ukrajine i Rusije s predstavnicima europskih sila i OESS-a još nema.

Pročitajte više