Papa Franjo otputovao u petodnevni posjet Južnoj Koreji

Foto: Hina

PAPA Franjo u srijedu je otputovao iz Rima u petodnevni posjet Južnoj Koreji, što je strateški važno putovanje za Vatikan i prvi njegov posjet jednoj azijskoj zemlji od početka pontifikata.

To je ujedno treće Franjino putovanje od izbora za poglavara Katoličke crkve u ožujku 2013., nakon Brazila i Bliskog istoka.

Papa Franjo će se po dolasku u Južnu Koreju "obratiti stanovnicima svih zemalja kontinenta" noseći poruku o "budućnosti Azije", rekao je drugi čovjek Vatikana, državni tajnik Pietro Parolin.

Ovo je prvi put nakon 15 godina da jedan papa posjećuje Aziju. Ivan Pavao II. Južnu Koreju posjetio je 1984. i 1989., a Benedikt XVI. za svog pontifikata taj kontinent nije posjetio.

Franjo je već vrlo popularan među stanovništvom Južne Koreje. Katolici čine 10,7 posto stanovništva te zemlje i ondje čine utjecajnu i aktivnu vjersku zajednicu. Papa Franjo bi među ostalim trebao pozvati na izmirenje dviju Koreja, podijeljenih od 1953. te se ondje sastati s izaslanstvima azijske katoličke mladeži.

Prvi će put jedan papa na svom putovanju nadletjeti Kinu, što je, smatraju promatrači znak napretka. Prije 25 godina, 1989. kineske vlasti papi Ivanu Pavlu II. nisu dopustile nadlijetanje svoga zračnog prostora.

U siječnju bi Franjo trebao posjetiti Filipine i Šri Lanku.

Pročitajte više