Papa već primio prvi poziv za dolazak u pastoralni posjet: Palestinski predsjednik pozvao ga je u Betlehem

Screenshot: YouTube

SVIJET pozdravlja izbor Jorgea Maria Bergoglia za novoga poglavara Katoličke crkve. Posebno odobravanje, očekivano, stiže iz Južne Amerike, koja smatra kako je njegovim izborom napokon dobila priznanje koje zaslužuje kao kontinent na kojem živi pola ukupne katoličke populacije. Papa je već primio i prvi poziv za dolazak u pastoralni posjet - palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao ga je da posjeti Betlehem.

Oduševljenih 40 tisuća vjernika jučer je na Trgu Svetog Petra pozdravljalo izbor kardinala Bergoglia za novog papu. Bez klicanja, ali s puno riječi odobravanja, Franju su dočekali i svjetski čelnici.

Franjo - zaštitnik siromašnih i ranjivih

Glavni tajnik UN - a Ban Ki Moon među prvima je čestitao novom rimskom poglavaru, naglasivši da se raduje budućoj suradnji Ujedinjenih naroda i Svete Stolice. "Dijelimo mnoge zajedničke ciljeve. Od promocije mira preko socijalne pravde do ljudskih prava i borbe protiv siromaštva i gladi. Svi ovi ciljevi ključni su za održiv razvoj".

Čim je bijeli dim izašao iz dimnjaka, američki mediji zaskočili su predsjednika Obamu s pitanjem što misli o izboru novoga pape. "Pa rekao sam da smo vidjeli bijeli dim, ali još nema službene potvrde o imenu, ali veselim se toj objavi". I nakon službene objave prvi čovjek SAD - a bio je zadovoljan. Naglasio je da je Franjo zaštitnik siromašnih i ranjivih, ali i rekao kako izbor kardinala iz Južne Amerike govori puno o njezinoj vitalnosti koja je sve važnija.

Čelnici Europske unije, Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso poslali su zajedničko priopćenje u kojem pišu kako Papi žele dug pontifikat koji će mu omogućiti promicanje vrijednosti mira, ljudskog dostojanstva i solidarnosti.

Čestitao mu je i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz. Bergogliovo imenovanje za nasljednika Svetog Petra pozdravili su i šefovi Njemačke, Francuske i Velike Britanije, Angela Merkel, Francois Hollande i David Cameron, koji je na svom Twitter profilu napisao kako je ovaj izbor sjajan dar za 1,2 milijarde katolika u svijetu.

Pročitajte više