Pazin dobiva novo odlagalište otpada, Zaprešić će privremeno odlagati otpad na drugom odlagalištu

Foto: Ilustracija

PAZINSKO Komunalno poduzeće "Usluga" d.o.o. u srijedu, 16. listopada, počinje odlagati komunalni otpad na novo odlagalište, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor tog poduzeća Dragan Šipraka, dodajući da su medijska izvješća o tome da to poduzeće nema dozvolu za odlaganje otpada netočna s obzirom na to da nijedna tvrtka ne može imati dozvolu za gospodarenje otpadom ako nema odgovarajuće odlagalište.

"Deponij je uvjet za dozvolu", istaknuo je Šipraka i dodao kako se novo odlagalište prostire na 2,2 hektara zemljišta, ima nepropusnu geotekstilnu podlogu, lagunu za ocjedne vode i tri ispuha za plinove. Osim toga, rekao je, ima prilazni i protupožarni put te zadovoljava sve uvjete i propise Republike Hrvatske i Europske unije za sanitarno odlaganje otpada.

Šipraka je podsjetio da je vrijednost novog odlagališta 2,8 milijuna kuna, od čega je 40 posto financirao Fond zaštite okoliša, a ostatak, počevši od 1. siječnja 2012., osigurali su grad Pazin i susjedne mu općine koje će se koristiti uslugama tog odlagališta. Tim je novcem sanirano odlagalište koje je bilo na tome mjestu i opremljeno je novo, spremno za prihvat 42.000 tona otpada.

Rekao je da će sanacija starog odlagališta koje je tik do novoga početi za dva tjedna te je poručio da Pazin "neće biti Napulj, ali ni Napulj neće biti Pazin jer imaju deponij po svim europskim standardima".

"Vjerujem da ćemo tijekom sljedećeg tjedna dobiti dozvolu za rad odlagališta u Zaprešiću"

Grad Zaprešić će u ponedjeljak potpisati ugovor o privremenom odlaganju svojeg otpada na drugom odlagalištu, izjavio je danas Hini zaprešićki gradonačelnik Željko Turk.

Nakon sastanka s ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem Turk je istaknuo kako čvrsto vjeruje da će u idućem tjednu "odraditi sve radnje koje će omogućiti da u roku tjedan dana zaprešićko odlagalište dobije dozvolu za daljnji rad".

Zaprešićki gradonačelnik rekao je da je razgovor s ministrom Zmajlovićem bio afirmativan i konstruktivan, a tema zaprešićkog odlagališta "nije suštinskog nego proceduralnog i formalnog tipa".

Vjerujem da ćemo tijekom sljedećeg tjedna dobiti dozvolu za rad odlagališta u Zaprešiću, ustvrdio je Turk. Građanima Zaprešića poručio je da neće biti problema u odvozu otpada niti će se to odraziti na cijenu usluga komunalija.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je 7. listopada objavilo kako je njegova inspekcija izdala rješenja komunalnim poduzećima u Zaprešiću, Pazinu i Trogiru kojima se zabranjuje djelatnost gospodarenja otpadom i odlaganje svih vrsta otpada, a rješenja stupaju na snagu 15. listopada.

Pročitajte više