Petir: Nisam homofob, to je govor mržnje!

Screenshot: RTL

"ŠTO ZNAČI proglasiti nekoga homofobom? Nađite jednog čovjeka kojem ja nisam pomogla", odgovorila je Marijana Petir u RTL-ovoj emisiji "Studio 45" na kritike na svoj račun.

Podsjećamo, Petir je nedavno izabrana za vanjsku članicu saborskog Odbora za ljudska prava i manjine. Njeno imenovanje u ovaj odbor izazvalo je burne reakcije u javnosti, s obzirom da se radi o osobi koju su LGBTQ organizacije proglasile homofobom desetljeća.

"Ne mogu mene proglasiti homofobom samo zato što se to njima čini ispravno. Zar je to zato što sam glasala protiv Zakonu o suzbijanju diskriminacije? Pa ja sam bila protiv tog zakona upravo jer diskriminira neke ljude! I tada mi je jako puno kolega reklo da misle kao ja, ali da je prevladala stranačka stega. Kada govorimo o općim ljudskim vrijednostima, nema znanosti bitna je savjest", kaže Petir.

"Mislila sam da smo napredovali u dijalogu. Ali iz ove situacije se vidi da nam je dijalog ispod nule, i to me žalosti. Uvijek me iznenađuje kada od ljudi koji se predstavljaju kao zagovornici ljudskih prava dolazi govor mržnje", kaže Petir.

Tvrdi da ne zna zbog čega je prozivaju homofobnom kada se, kako kaže, u svojim raspravama nikad nije pozivala na homoseksualce. "Ja se bavim drugim pitanjima. Nitko ne priča o npr. mojoj kampanji protiv gradnje nuklearnog odlagališta na Moslavačkoj gori", kaže Petir.

Osvrnula se i na činjenicu da je u Odbor izabrana na prijedlog Hrvatske biskupske komisije, odnosno katoličke crkve. Petir smatra da je izložena šikaniranju zbog svog vjerskog opredjeljenja.

"Nedopustivo je da vas netko proziva jer nosite križa oko vrata. Nosi ga većina žena u Hrvatskoj, makar kao modni dodatak. Križ nosim oduvijek, to je izraz moje vjere i ne vidim zašto bi to bio predmet rasprave. Tu se radi o seksizmu. Ne mislim se nikome opravdavati niti imam potrebe za tim", kaže Petir.

Pročitajte više