Petrokemija u gubitku 68 milijuna kuna, razmišlja se o strateškim partnerima za tržište EU

Foto: Petrokemija

U PRVOM polugodištu Petrokemija d.d. ostvarila je ukupne prihode 1.235,4 milijuna kuna, ukupne rashode od 1.303,5 milijuna kuna te je iskazala gubitak u poslovanju od 68,1 milijuna kuna ili 5,5% od ukupnih prihoda. Na polugodišnjoj razini ukupni prihodi manji su u odnosu na isto razdoblje 2012.g. 16,1%, dok su ukupni rashodi manji za 14,3%.

Zbog manje prodaje došlo je do povećanja fiksnih troškova po jedinici proizvoda i gubitka u  polugodišnjem poslovanju. Dodatni negativan učinak na poslovanje u prvom polugodištu 2013. godine imali su i izdaci za godišnji remont postrojenja za proizvodnju mineralnih gnojiva.
 
Ulaskom Hrvatske u EU, moglo bi uz odgovarajućeg strateškog partnera, potencijalno rastuće tržište gnojiva srednje i jugoistočne Europe pokazati interes za dio asortimana koji se sada minimalno proizvode. Pri tome je iznalaženje strateškog partnera, ili više njih, moguće u segmentu dobave sirovina i u segmentu nastupa na prodajnom tržištu gnojiva, kemikalija i čađe.
 
Planirani ključni poslovni ciljevi Petrokemije d.d. i Grupe Petrokemija za 2013. godinu, prije svega se to odnosi na dobit u poslovanju, nisu na polugodišnjoj razini ostvareni zbog nestabilnosti tržišta i djelovanja ključnih poslovnih rizika – manjeg prihoda od prodaje zbog pada potražnje za gnojivima i s tim povezanog pada cijena gnojiva na svjetskom tržištu.
 
Ključni izazov neravnoteže ulazno izlaznih cijena na domaćem, regionalnom i globalnom tržištu mineralnih gnojiva nije otklonjen niti u trećem tromjesečju 2013. godine. Obzirom na nesezonu potrošnje u regiji te nužnog izvoza na udaljenija i tržišta s nižim domicilnim cijenama, Uprava procjenjuje da će u trećem tromjesečju biti ostvaren gubitak u poslovanju.

Pročitajte više