Piketty o eurozoni: Stvorili smo čudovište

Screenshot: Europe1/YouTube

PROSLAVLJENI francuski ekonomist Thomas Piketty u intervjuu za Spiegel nudi promišljanja o pobjedi Sirize, europskoj nemogućnosti da popravi financijsku i gospodarsku situaciju unutar i izvan eurozone, bespredmetnoj okrutnosti mjera štednje i lekcijama koje EU može naučiti od Amerike.

Piketty kaže da je ponašanje Europe tijekom krize bilo katastrofalno, što ilustrira različitom ekonomskom situacijom u Sjedinjenim Državama i Europi koje su u krizu ušle s "otprilike istom stopom nezaposlenosti i javnog duga," da bi Amerika danas uživala punu zaposlenost, a EU eksploziju nezaposlenosti.

Ekonomist čija je knjiga "Kapital u 21. stoljeću" o rastućem jazu između bogatih i siromašnih prodana u 1.5 milijun primjeraka, podsjeća da je MMF javno priznao neučinkovitost mjera štednje.

"Činjenica da su zemlje pogođene (dužničkom krizom) bile prisiljene smanjiti deficite u puno prekratkom vremenskom roku je imala užasan utjecaj na rast. Loše organizirani kakvi jesmo, mi Europljani smo financijsku krizu koja je započela u SAD pretvorili u dužničku krizu koja se tragično pretvorila u krizu pouzdanja i povjerenje diljem Europe."

"Stvorili smo čudovište"


Odgovarajući na pitanje o reformama koje nameće Trojka međunarodnih kreditora, 43-godišnji ekonomist ocjenjuje da su one bile i ostale neuspješne jer su najučinkovitiji monetarni i fiskalni alati za izlazak iz krize nedostupni.

"Mi možda imamo zajedničku valutu u 19 zemalja, ali svaka od tih zemalja ima različite porezne sustave, a fiskalne smjernice nikad nisu harmonizirane u EU. To ne može funkcionirati. Stvarajući eurozonu mi smo stvorili čudovište. Prije zajedničke monete, zemlje su jednostavno mogle devalvirati svoju valutu da bi postale konkurentnije. Kao članica eurozone, Grčkoj je zabranjeno korištenje tog dobro utemeljenog i učinkovitog koncepta".

U osvrtu na pobjedu Sirize, Piketty koji je javno pozdravio dolazak radikalne ljevice na vlast u Grčkoj, kaže da situaciju promatra isključivo u svrhu analize.

"Postalo je jasno da zemlje ne mogu umanjiti deficit ukoliko nema ekonomskog rasta. To jednostavno ne radi. Mi ne smijemo zaboraviti da su Njemačka i Francuska bile duboko zadužene u 1945. godini i da dugove nikad nisu vratile u potpunosti. Ipak, upravo te dvije zemlje sad govore jugu Europe da novac moraju vratiti do zadnjeg eura. To je povijesna amnezija! S ozbiljnim posljedicama."

Spiegel je postavio pitanje trebaju li stoga drugi plaćati za desetljeća lošeg upravljanja Atene?

"Vrijeme je da počnemo razmišljati o mladim generacijama Europljana. Za mnoge od njih je posebno teško, ako ne i nemoguće pronaći posao. Treba li im reći: 'Žao nam je, ali vaši su roditelji i djedovi razlog što ne možete naći posao?' Zar zaista želimo europski model generacijskog kolektivnog kažnjavanja? Takvo me samoljublje motivirano nacionalizmom danas uznemiruje više od svega," odgovorio je Piketty.

"Katastrofalni" pakt

Ekonomist u nastavku intervjua ocjenjuje da je europski Pakt o stabilnosti (koji uvodi stroga fiskalna pravila) "prava katastrofa".

"Postavljanje fiksnih pravila o deficitu za buduće razdoblje ne može funkcionirati. Vi ne možete riješiti dužničke probleme s automatskim pravilima koja se uvijek primjenjuju na isti način, bez obzira na različite ekonomske uvjete".

Piketty za izlazak iz "dužničke klopke" predlaže veće investicije u obučavanje mladih ljudi, inovaciju i istraživanja.

"To bi trebao biti najvažniji cilj inicijative koja promiče europski rast. Nije normalno da je 90 posto ponajboljih svjetskih sveučilišta u Sjedinjenim Državama i da naši najbolji umovi idu preko mora. Amerika ulaže 3 posto BDP-a u svoja sveučilišta, mi oko 1 posto. To je jedan od glavnih razloga zašto Amerika raste toliko brže od Europe."

Fiskalna unija


U odgovoru na pitanje o jedinstvenoj fiskalnoj politici koju uživa SAD, a koja omogućuje prelijevanje novca unutar federacije, Piketty kaže:

"Mi trebamo fiskalnu uniju i harmonizaciju proračuna. Mi trebamo zajednički fond za plaćanje dugova u eurozoni kakvog je predložilo Vijeće njemačkih ekonomskih stručnjaka. Svaka bi zemlja ostala odgovorna za plaćanje svog dijela ukupnog duga. Drugim riječima, Njemačka ne bi morala platiti stare dugove Talijana i obrnuto, ali bi postojala zajednička kamatna stopa za euro obveznice s kojima bi se refinancirali dugovi." 

Ekonomist se na kraju intervjua osvrnuo i na sve snažniji nacionalizam, populizam i euroskepticizam koji prožima "stari kontinent".

"Bez obzira što vi mislili o pobjedi Sirize, ona je poslužila kao svojevrsna šok terapija za ljude koji drže moć. Oni su iznenada shvatili da ono što rade ne funkcionira i da moraju pronaći drugačiji pristup. No, ljevičarske stranke kakve su Siriza i Podemos nisu ni približno opasne kao ekstremna desnica. Nacionalna fronta je ovdje u Francuskoj popularnija nego ikad. Zato je toliko opasno za etablirane stranke da nastave hraniti nacionaliste," zaključio je Piketty.

Pročitajte više