Planiranje razvoja hrvatskih regija: Varaždinska županija nositelj europskog projekta REThINK

Foto: HR Foto (Chuppa)

AGENCIJA za razvoj Varaždinske županije nositelj je europskog projekta REThINK, koji je usmjeren na planiranje razvoja hrvatskih regija i regija susjednih zemalja. Partneri u projektu ukupne vrijednosti gotovo 280 tisuća eura su Austrija, Slovenija, Poljske i Slovačka. Projekt je značajan za planiranje regionalnog razvoja Varaždinske županije, ali i ostalih dijelova Hrvatske, istaknuo je direktor AZRE, razvojne agencije Varaždinske županije Nikola Kučiš.

"Trenutno je na javnoj raspravi novi Zakon o regionalnom razvoju i ovaj projekt će imati značaj za regionalni razvoj i planiranje regionalnog razvoja, kako Varaždinske županije, tako i partnera iz cijele Hrvatske. Dobit ćemo i nekakve feedbackove od naših stranih partnera kako oni provode i planiraju svoj regionalni i lokalni razvoj", pojasnio je Kučiš. On je dodao kako će projektni partneri iz inozemstva svojim iskustvima pomoći i u privlačenju sredstava iz europskih fondova.

"Dobit ćemo benefite na koji su način isplanirali, kako su programirali prijašnje razdoblje za povlačenje EU fondova i to ćemo pokušati implementirati na području Varaždinske županije, ali i cijele Hrvatske", istaknuo je Kučiš.

Kroz ovaj će se projekt stvoriti temelji i za pozicioniranje regionalnog razvoja kao važnog sektora u nacionalnom i međunarodnom strukovnom obrazovanju i njegovo usklađivanje s potrebama tržišta rada, a riječ je o projektu koji je visoko ocijenjen u sklopu Programa za cjeloživotno učenje - Leonardo da Vinci. U projektu su uz varaždinsku AZRA-u, i Zagorska razvojna agencija, Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije, međimurska Redea i Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

Pročitajte više