Pliva u Dubaiju osvojila nagradu za najbolji investicijski projekt istočne Europe

 Foto: Pliva

PLIVA  Hrvatska, članica Teva grupe, osvojila je nagradu za najbolji investicijski projekt u istočnoj Europi za 2013. godinu.

Dodjela nagrada održala se u sklopu jedne od najvećih svjetskih investicijskih konferencija Annual Investment Meeting (AIM), a koja se pod visokim pokroviteljstvom H.H. Sheikha Mohammeda Bin Rashida Al Maktouma, premijera i potpredsjednika Ujedinjenih arapskih emirata te vladara Dubaija održava od 8.-10. travnja 2014. godine u Dubaiju, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva.
 
Stručni ocjenjivački sud sastavljen je od 10 međunarodno priznatih stručnjaka iz područja direktnih stranih ulaganja s po dvoje predstavnika iz svake regije, koji na temelju unaprijed definiranih kriterija biraju najbolje investicijske projekte po regijama.
 
Kriteriji prema kojima su se vrednovali projekti su: visina investicije, broj ukupno novozaposlenih, izvoz, supstitucija uvoza, lokalni utjecaj investicije, održivi razvoj te ekološki odgovorno poslovanje.
 
200 milijuna dolara za pogone u Savskom Marofu i Zagrebu
 
PLIVA je u protekle dvije godine investirala oko 200 milijuna dolara u nove proizvodne pogone u Savskom Marofu i Zagrebu. To je jedan od najvećih investicijskih ciklusa u povijesti ove kompanije i jedno od najvećih privatnih ulaganja u Hrvatskoj u posljednje dvije godine. Investicija će rezultirati značajnim povećanjem proizvodnje gotovih oblika lijekova i aktivnih farmaceutskih supstancija, porastom izvoza, ali i čistijom proizvodnjom i novim zapošljavanjem.
 
Investicija vrijedna više od 100 milijuna dolara na proizvodnoj lokaciji u Zagrebu sastoji se od novog pogona za  proizvodnju suhih oralnih oblika lijekova, preseljenja postojećeg pilot postrojenja za proizvodnju tableta u novi objekt, te značajnog povećanja kapaciteta za proizvodnju sterilnih oblika lijekova. Osnovna obilježja pogona su inovativna tehnologija i trenutno najmodernija i najsofisticiranija oprema dostupna u svijetu. Investicija u Savskom Marofu obuhvaća izgradnju vlastitih pogona za obradu otpadnih voda, pogona za obradu procesnih plinova te proširenje kapaciteta dogradnjom novog pogona za višenamjensku sintezu, odnosno proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstancija za sva svjetska tržišta.
 
Krajem veljače započeo s radom financijski centar za europske operacije Teve
 
Ulaganja se ne odnose samo na proizvodne pogone. Financijski centar za Tevine europske lokacije s radom je započeo krajem veljače 2014. godine i prvi je uslužni centar jedne multinacionalne tvrtke u Zagrebu i Hrvatskoj osnovan radi unaprjeđenja kvalitete usluga i učinkovitosti financija. Novi će centar dobiti svu potrebnu podršku zajedničkog IT centra u Zagrebu, koji ima razvijen financijski modul i procese i koji već nekoliko godina pruža podršku raznim Tevinim lokacijama u Europi i drugim dijelovima svijeta.
 
“Drago nam je da su naši investicijski napori dobili priznanje i na međunarodnoj razini i koristim priliku da se još jednom zahvalim svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji vrlo ambiciozno isplaniranih projekata. Ovo je još jedna potvrda da u Hrvatskoj postoje znanja i sposobnosti da uspješno konkuriramo na najzahtjevnijim svjetskim tržištima. Vjerujem da će ovo biti dodatni poticaj i drugima u okruženju da  prepoznaju stručnost i profesionalizam u Hrvatskoj", izjavio je tom prigodom Tihomir Orešković, predsjednik uprave PLIVE Hrvatska.
 
Na AIM-u je 2013. godine po prvi puta organizirana dodjela nagrada za najbolja direktna strana ulaganja, a koje se dodjeljuju nacionalnim agencijama za privlačenje investicija s ciljem promicanja doprinosa navedenih agencija u gospodarskom razvoju svojih zemalja. Nagrade se dodjeljuju u 5 kategorija razvrstanih po sljedećim geografskim regijama: Afrika, Bliski istok i Sjeverna Afrika, Azija, Latinska Amerika i Karibi te Istočna Europa.
 
 

Pročitajte više