Pobjeda konzervativaca u Velikoj Britaniji podigla vrijednost funte i dionica

Foto: Hina

DOGAĐAJ koji je prošlog tjedna najviše utjecao na kretanja na financijskim tržištima bio je rezultat britanskih izbora na kojima je pobijedio aktualni premijer David Cameron.

Funta ojačala dva posto

Britanska funta je u prethodnom tjednu bila najaktivnija među najtrgovanijim svjetskim valutama te je u odnosu na većinu ostalih valuta uključujući euro i hrvatsku kunu ojačala približno 2%. Razlog jačanja je očekivanje investitora da će gospodarska i porezna politika ostati nepromijenjene u idućim godinama, navode analitičari Admiral Marketsa.

Dionice na razvijenim tržištima krajem tjedna nastavile su rasti te nadoknadile pad s početka tjedna. Američki S&P500 indeks sada se ponovno nalazi blizu rekordno visoke razine.

Za ovaj tjedan najavljeno je dosta događaja koji bi mogli imati kratkotrajan utjecaj na kretanja na financijskim tržištima no oni vjerojatno neće dovesti do značajnije promjene dosadašnjih trendova kretanja tečaja valuta. Najvažniji među njima je sastanak i konferencija za novinare britanske centralne banke (BOE) koji će se održati danas, te podatak o rastu njemačkog BDP-a koji izlazi u srijedu.

Mišljenje analitičara: Američke dionice nastavljaju rasti

Budući da je u petak izašao podatak je stopa nezaposlenosti u SAD-u pala na 5,4%, analitičari Admiral Marketsa očekuju da će američke dionice nastaviti rasti te možda već u tijeku ovog ili idućeg tjedna dosegnuti nove rekordne razine.

Britanska funta tradicionalno jača nakon izbora što bi se moglo dogoditi i ovoga puta. Najveći potencijal za jačanje ima u odnosu na euro u odnosu na kojeg je od početka godine već ojačala preko 7%.

Budući da je gospodarska situacija u Britaniji osjetno bolja nego u zemljama eurozone, a kako će monetarna politika koju provodi Europska centralna banka u idućim godinama biti mnogo labavija od politike britanske centralne banke (BOE), do kraja godine funta bi u odnosu na euro mogla ojačati barem još nekoliko posto.

Pročitajte više