Pobune u Ateni i Madridu kao nagovještaj burne jeseni: Dolazi li prava revolucija?

NAKON opće pobune koja je jučer izbila u Madridu, slična situacija danas je zahvatila i Grčku. Oko 350.000 prosvjednika, prema prvotnim procjenama sindikata ADEDY, izašlo je danas na ulice Atene kako bi prosvjedovali protiv neizdrživih mjera štednje.

Prema policijskim izvještajima, današnje su demonstracije bile najbrojnije još od velikog prosvjeda u svibnju prošle godine. Sve je počelo kao 24-satni opći štrajk, na kojeg su pozvali čelnici dva najveća radnička sindikata koji predstavljaju gotovo polovicu radne snage u zemlji. Promet i mnogi drugi javni servisi bili su paralizirani.

Nikad veći broj policajaca

Kao i u Madridu, i u Ateni je konačni cilj današnjeg prosvjeda bio zgrada parlamenta. Međutim, i ovdje je dobro opremljena interventna policija bila prisutna u velikom broju kako bi spriječila potpunu invaziju centra političke moći u Grčkoj. Oko parlamenta ih je bilo raspoređeno čak 3000, dvostruko više nego inače u situacijama kada se očekuju prosvjedi.

Policija je oklopnim vozilima napravila kordon oko zgrade parlamenta i vlade, a viđena je i upečatljiva scena kada su policajci blokirali jednog umirovljenika koji se pokušao probiti do Samarasovog ureda noseći tablu s njegovim likom i natpisom "Najveći izdajica u povijesti Grčke".

Deseci tisuća aktivista su nakon šetnje gradom stigli na trg Syntagma, ispred parlamenta, a prvi sukob s policijom, koji se činio neizbježan, počeo je oko 14 sati.

Zapaljive bombe letjele su na sve strane

Kao i obično, najjača oružja prosvjednika bilo su kamenje i Molotovljevi kokteli, dok je policija krenula sa suzavcem i granatama za omamljivanje, te pendrecima. Grčki list Kathimerin javlja kako je policiji naređeno da se suzdržava od upotrebe kemikalija protiv prosvjednika, ali su se ovi očito oglušili na direktive s vrha. Brzo je uslijedio kaos, zapaljive bombe letjele su na sve strane, a policija je udarala svakoga tko joj se našao na putu.


Nakon prvog velikog obračuna iznad trga Syntagma su se još dugo vremena uzdizali stupovi dima. Unatoč pokušajima policije da ih rastjera, dio aktivista još je neko vrijeme ostao na trgu koji je u zadnjih godinu i pol dana u više navrata bio poprištem sličnih demonstracija koje su krvavo završavale. Dio prosvjednika odlučio se i za bespotrebno uništavanje javne imovine, pa su tako porazbijane autobusne stanice i zapaljeni kontejneri sa smećem, a navodno je zapaljen i jedan kiosk.

Lokalni mediji javljaju kako je grčka policija uhitila oko 120 ljudi. Ozlijeđenih je prema službenim brojkama bilo desetak, ali je vjerojatno u pitanju ipak veća brojka. Do prvih uhićenja došlo je kada su se pripadnici ljevičarske stranke Syriza sukobili s interventnom policijom u ulicama Panepistimiou i Benaki u središtu grada.

Grčka se ne smije pretvoriti u socijalno groblje

Oporbeni čelnik Alexis Tsipras, lider Syrize, na početku skupa kazao je kako je došlo vrijeme da i narod nešto kaže, jer vlada nije uspjela obraniti niti najosnovnije interese društva, već je potpisala i kreirala barbarske mjere koje društvo vode prema holokaustu.

"Grčka se ne smije pretvoriti u beskonačno socijalno groblje", poručio je Tsipras. Vlada Antonisa Samarasa pokorila se diktatu Trojke te je premijer sinoć i službeno potpisao nove mjere štednje od 11,5 milijardi eura.

Vlada mora znati da ćemo reagirati ako nas stjeraju u kut

"Zadnjih dvije-tri godine živimo u socijalnoj katastrofi. Moja plaća već je srezana za 50 posto. Imam dvoje djece, a ne znam hoću li i sutra imati posao", kazao je jedan od prosvjednika za AFP.


Jedan od čelnika sindikata ADEDY komentirao je današnje događaje u Ateni. "Ovo je upozorenje vladi da ne nastavlja s ovim mjerama. Danas smo postigli uspjeh, prosvjedu su se priključili i brojni pripadnici policije i vojske, koji su i sami pogođeni ovim mjerama. Vlada mora znati da ćemo reagirati ako nas nastavi gurati u kut. Grčki narod bit će gnjevan kada shvati kakve se mjere spremaju", kazao je Ilias Iliopoulos, koji procjenjuje kako je na ulicama Atene danas bilo 200.000 prosvjednika.

Podsjetimo kako su početkom ovog mjeseca upravo grčki policajci organizirali prosvjed protiv vlade, a pritom su se i sami "pokačili" s odredom interventne policije, čija je glavna preokupacija zadnjih godina razbijanje prosvjeda.

Prosvjedovalo se i u drugim grčkim gradovima

Tisuće prosvjednika marširale su i ulicama Soluna. Taj je prosvjed, prema izvještajima grčkih medija, prošao u miru. I tamo su glavni slogani prosvjeda bili "Van s Europskom unijom i MMF-om" i "izdajice!".

"Ove mjere su neizdržljive, nepravedne i samo pogoršavaju krizu. Odlučni smo boriti se dok ne pobijedimo", kazao je sindikalni vođe Costas Tsikrikas za Reuters. "Pozivamo sve radnike da nam se pridruže u maršu protiv politike koju nam nameće Trojka", dodao je.

Revolucija kuca na vratima

Današnja pobuna u Ateni još je jednom pokazala kako je grčko društvo zaista na rubu sloma, ali čini se kako povratka nema, barem ne klasičnim političkim metodama. Samaras je od početka bio svjestan da se nalazi u bezizlaznoj poziciji, u kojoj će morati popustiti ili pritiscima Trojke ili pritiscima naroda. A svi ostali su znali čijem će pritisku popustiti.



Male su šanse da će današnji prosvjed nešto konkretno promijeniti, ali ukoliko se situacija ubrzo ne popravi, ovakve bi scene zaista mogle postati svakodnevnica na grčkim ulicama.  U jednom trenutku će i specijalci shvatiti da više nemaju što i koga štititi, te prijeći na stranu pobunjenih. Tada bi se i službeno moglo početi govoriti o revoluciji, a onda je lako moguće rušenje svih postojećih političkih i ekonomskih struktura u Grčkoj. I ne samo u Grčkoj.

Pročitajte više