Počasni bleiburški vod: Grabar-Kitarović je prava predsjednica, klanja se žrtvama svih totalitarnih sustava

Foto: Hina

POČASNI bleiburški vod, koji je organizator središnje komemoracije Bleiburškim žrtvama i žrtvama Križnoga puta u subotu na Bleiburškom polju, u petak je priopćio kako je predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, poklonivši se žrtvama svih totalitarnih sustava, i u Jasenovcu i na Bleiburgu, pokazala iznimnu državničku vrlinu te je potvrdila da je stvarna predsjednica svih građana Republike Hrvatske.

Ističu u priopćenju kako je Počasni bleiburški vod (PBV), neovisno o bilo čijim očekivanjima, koja su ljudska i razumljiva, ponosan na hrvatsku predsjednicu koja svoje odluke donosi mudro i odmjereno, razmišljajući o boljoj budućnosti zemlje, temeljene na svenacionalnom zajedništvu.

Čvrsto vjerujemo u ispravnost njezinih odluka, poštujemo njezin najviši državni autoritet i osobni moralni integritet, navode u PBV-u.

Predsjednica Grabar-Kitarović jučer je posjetila Bleiburško polje, položivši cvijeće i zapalivši svijeću pred spomenikom Bleiburškim žrtvama, a na sutrašnjoj središnjoj komemoraciji na Bleiburškom polju u povodu 70. obljetnice bleiburške tragedije, bit će njena posebna izaslanica Bruna Esih.

Počasni bleiburški vod navodi kako je "vladajuća većina u Hrvatskom saboru 2012. godine ukinula dugogodišnje pokroviteljstvo nad komemoracijom Bleiburškim žrtvama i žrtvama Križnoga puta, kao i materijalna sredstva potrebna za njezino organiziranje".

Ocjenjuju da je na taj način "nanesena iznimna nepravda hrvatskom narodu, simbolici njegova stradanja i sjećanju na sve žrtve jugokomunističkog totalitarnog sustava".

Istodobno, ističu u priopćenju, "na najvećoj nacionalnoj razini i s materijalnom potporom nastavile su se održavati komemoracije žrtvama drugog totalitarnog sustava, čime je vladajuća većina pokazala da nema političku volju provesti svoju civilizacijsku i međunarodnu obvezu o osudi svih totalitarnih sustava, bez razlika".

Nakon izbora predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Počasni bleiburški vod obratio joj se sa zamolbom da preuzme visoko pokroviteljstvo nad komemoracijom na Bleiburškom polju, što je ona spremno i prihvatila, dodaju iz PBV-a.

Tako je ispravljena nepravda počinjena 2012. godine, a u zamolbi Počasnog bleiburškog voda nije se spominjala i nazočnost predsjednice Republike na komemoraciji, navode u priopćenju.

Iz PBV-a također podsjećaju da se predsjednica Republike jednako spremno poklonila i žrtvama Jasenovca.

"Klanjajući se žrtvama svih totalitarnih sustava pokazala je iznimnu državničku vrlinu te je potvrdila da je stvarna predsjednica svih građana Republike Hrvatske", naglašavaju u priopćenju.

Ističu kako je Počasni bleiburški vod, neovisno o bilo čijim očekivanjima, ponosan na hrvatsku predsjednicu Grabar-Kitarović koja svoje odluke donosi mudro i odmjereno, razmišljajući o boljoj budućnosti zemlje temeljene na svenacionalnom zajedništvu.

Zbog svega navedenoga iz PBV-a mole građane Republike Hrvatske, uključujući medije, da "državničke odluke predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović pokušaju razmatrati izvan vlastitih osobnih očekivanja i osjećaja ili parcijalnih interesa".

Grabar-Kitarović: Zločin je zločin i ne može se opravdati nijednom ideologijom

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović zapalila je jučer svijeće i položila cvijeće kod spomen obilježja na Bleiburškom polju, u Macelju i u Teznom, odavši počast žrtvama Križnog puta ubijenima u tragičnim događajima iz svibnja 1945. godine.

"Završetak Drugoga svjetskog rata i pobjeda nad nacizmom, kojoj je velik obol dao i hrvatski narod, označili su početak jednog od najtragičnijih poglavlja hrvatske povijesti. U samo nekoliko poslijeratnih mjeseci ubijeno je ili od mučenja i iscrpljenosti stradalo mnoštvo zarobljenih vojnika i civila. Njihov točan broj ni do danas nije utvrđen, jer su žrtve skončale na više stotina mjesta, na područjima nekoliko država, bez suda i dostojnoga pokopa", poručila je predsjednica države Grabar-Kitarović.

"Zločin je zločin i nijednom se ideologijom ne može opravdati. Zato su mjesta stradanja i patnje ujedno mjesta pijeteta i spomena na sve žrtve, ali i opomena našem i budućim naraštajima koliko je važno bdjeti nad istinskom vrednotom svakog ljudskog života te koliko je važno promicati duh demokracije i suživota kao jamstva mira i bolje budućnosti", navela je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Republike Grabar-Kitarović nedavno je i Jasenovac posjetila tri dana prije službenog komemorativnog skupa. Položila je vijenac i zapalila svijeću, te poručila kako to nije mjesto za politiziranje nego za tiho odavanje počasti žrtvama duboke tragedije. Na službenoj komemoraciji u Jasenovcu bio je njen posebni izaslanik Branko Lustig.

Pročitajte više