Počeli predsjednički izbori u Egiptu: Al-Sisi odnosi uvjerljivu pobjedu?

Foto: Hina

BIRALIŠTA su otvorena u Egiptu u ponedjeljak ujutro za predsjedničke izbore na kojima je pobjeda gotovo zajamčena zapovjedniku vojske Abdelu Fatahu Al-Sisiju koji je prije 11 mjeseci svrgnuo islamističkoga prethodnika Muhameda Mursija.

Oko 53 milijuna Egipćana s pravom glasa birat će predsjednika u ponedjeljak i utorak na prvim izborima otkako je vojska u srpnju 2013. svrgnula u povijesti Egipta jedinog demokratski izabranog predsjednika Mohameda Mursija, čelnika Muslimanskog bratstva.

Danas umirovljeni general Al-Sisi, koji se odrekao vojnog čina da bi se mogao natjecati, svrgnuo je 3. srpnja 2013. Murijsa i stekao golemu popularnost otkako je počeo beskompromisno i krvavo gušenje promursijevih pristaša, napose Muslimanskog bratstva.

Dugi redovi pred biralištima formirali su se u glavnome gradu Kairu i prije otvaranja birališta u 8 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Zidovi prijestolnice doslovce su prekriveni plakatima generala Al-Sisija koji uživa gotovo kultni status nakon državnog udara.

Hamdin Sabahi, vođa ljevice i jedini Sisijev protukandidat, daleko će zaostati već u prvome krugu, uvjereni su promatrači.

Obojica su kampanju vodili kao populistički, nacionalistički i antiislamistički nasljednici predsjednika Gamala Abdela Nasera, koji je 1952. svrgnuo kralja Faruka. No Al-Sisi je kao kandidat vojne, političke i poslovne elite imao na raspolaganju sva sredstva da dopre do birača, za razliku od Sabahija, koji je također sudjelovao u svrgavanju Mubaraka, ali to nije mogao kapitalizirati.

Za većinu Egipćana Al-Sisi je čovjek čvrste ruke koji će zemlji vratiti mir i stabilnosti nakon tri godine "kaosa" i gospodarske krize nastale nakon izbijanja pobune Arapskog proljeća 2011., kojom je svrgnut višedesetljetni predsjednik Hosni Mubarak.

Al-Sisijevi protivnici drže pak da se Egipat vraća na staro jer će moćna egipatska vojska predsjedničkim izborima ponovno preuzeti vlast u svoje ruke i zapravo vladati zemljom kao što je to činila dosad uz godinu dana stanke u kojoj je prepustila islamistima da vladaju i pokažu se nesposobnima.

U zemlji od milijun četvornih kilometara s prebogatom kulturnom baštinom turizam je stup gospodarstva, ali od rušenja Mubaraka 2011. prihodi su pali za 41 posto, na samo 4,2 milijarde eura u 2013. Pala su i strana ulaganja i topile se devizne rezerve središnje banke, no Egipat prima izdašnu pomoć nekih arapskih zemalja, napose iz Perzijskog zaljeva.

Bomba ispred glasačkog ureda, policija demantira


Egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova opovrgnulo je u ponedjeljak informaciju državne televizije da je bomba eksplodirala ispred glasačkog ureda u Mahali, na sjeveru Egipta gdje su počeli predsjednički izbori.

"Eksplodirao je ispušni lonac", objasnio je policijski časnik Ajman Helmi. Drugi dužnosnik sigurnosti izjavio je da je "sumnjivi" predmet otkriven blizu glasačkog ureda ali nije eksplodirao.

Egipćani glasuju u ponedjeljak i utorak na predsjedničkim izborima, 11 mjeseci nakon svrgavanja i uhićenja šefa države Muhameda Mursija, a veliki favorit je bivši šef vojske Abdel Fatah al-Sisi.

Pročitajte više